Blamáž Sigmy v Hradci, v poločase už nebylo co řešit. Takhle se však o Evropu nehraje!

Nadstavbová část začala pro olomouckou Sigmu v Hradci Králové. Na východě Čech sice rychle vedla brankou Jáchyma Šípa, pak ale přišel naprostý kolaps a ve všem lepší domácí stačili už v poločase vést 3:1. Druhá půle už gól nepřinesla, Votroci si cennou výhru pohlídali, a Sigma půjde do odvety v nepříjemné pozici.

FC Hradec Králové – SK Sigma Olomouc 3:1 (3:1)

Sigma začala v Hradci aktivně, do větších šancí se ale dostávali spíše domácí. Olomouckou obranou projel Václav Pilař, pak ze třiceti metrů pálil Vašulín, o několik metrů ale minul. V šesté minutě se sám před Zadražilem ocitl Vodháněl, trefil ale pouze domácího brankáře. Třináctá minuta pak přinesla druhý ligový gól pro Jáchyma Šípa a Sigma vedla 0:1 – objev sezóny si naběhl na Ventúrův pas a hlavičkou nedal domácímu gólmanovi šanci. Hradec se vzápětí dožadoval penalty po pádu Pilaře v pokutovém území, rozhodčí nechal hru plynout dál, přesto se domácí dočkali vyrovnání už po sedmi minutách – Petr Juliš vystřelil po rohu sice nepřesně, ale trefil hruď Juraje Chvátala a míč doputoval až do sítě – 1:1. Trenér Saňák reagoval střídáním a už po půlhodině hry stáhnul Vodháněla, kterého nahradil Zorvan, Hradec byl ale v této části zápasu lepší. Několikrát velmi vážně hrozil Pilař, chvíli před přestávkou pak už ale uspěl Daniel Vašulín, a po obrovské chybě Sigmy v rozehrávce Hradec zaslouženě vedl 2:1. Aby toho nebylo málo, už za další dvě minuty přišla další chyba, tentokrát Zorvana ve středu pole, a opařenou Sigmu poslal do kolen Daniel Horák – do šaten se šlo za  v podstatě rozhodnutého stavu 3:1.

Do druhé půle stáhla Sigma Ventúru a Pospíšila, nahradili je Štěpán Langer a Ebrima Singhateh, a rychlonohý Gambijec se tak zase dočkal šance. Do šancí se ale znovu dostávali domácí – Pilařův centr z rohu našel přes Stoppenem Klímu, ten ale přestřelil. Další tutovku měl o minutu později hradecký Juliš, a Sigma působila zcela bezradně. Stoppenovi zatopil i Čmelík, jehož šanci musel olomoucký gólman likvidovat nadvakrát, z následného rohu málem přidal čtvrtou branku Kodeš. Sigma se o zvrat, nebo aspoň o vyrovnání pokoušela, narážela ale na dobře zorganizovanou hradeckou obranu. Skóre tak už zůstalo beze změny.

Branky: 20. Chvátal (vla.), 42. Vašulín, 44. Horák – 13. Šíp (Ventúra)

Karty:  ŽK 89. Harazim (HKR) – 9. Matys (OLO)

FC Hradec Králové: Zadražil – Klíma, Kodeš (C), K. Spáčil – Harazim, Kučera, Dancák, Horák – P. Juliš (63. Čmelík), Pilař (82. Pudhorocký) – Vašulín (74. Koubek).
Trenér: David Horejš

SK Sigma Olomouc: Stoppen – Chvátal, Pokorný, Matys, Uriča – Ventúra (46. Langer), Breite (C) – Vodháněl (29. Zorvan), Pospíšil (46. Singhateh), Šíp (77. Muritala) – Zifčák.
Trenér: Jiří Saňák

Rozhodčí: Radina – Kotík, Pochylý

Diváci: 6 529

Odveta: Neděle 12.05.2024 Olomouc – Hr. Králové

Miroslav Hladiš