Arcibiskupství poprvé reaguje na případ ozbrojeného duchovního v Římě. Zatím jen opatrně

Olomoucké arcibiskupství poprvé reaguje na oznámení z Říma, podle kterého měl duchovní Milan Palkovič z Velkých Losin pronášet do Vatikánu bodné i střelné zbraně. „Ze strany kněze se jednalo o pochybení a porušení bezpečnostních předpisů. Vedení arcidiecéze nyní čeká na oficiální stanovisko příslušných orgánů,“ uvedlo arcibiskupství v dnes zveřejněné zprávě pro média.

Ve Vatikánu byl v neděli v 9 hodin ráno podle deníku La Repubblica zastaven český farář oblečený v sutaně, vyzbrojený pistolí na stlačený vzduch, dvěma noži, řezačkou na krabice a šroubovákem. Zbraně byly uloženy v tašce. Muž byl zastaven u bran v předfiltru, kterým se věřící dostali na Svatopetrské náměstí.

Milan Palkovič se při zadržení hájil tím, že zbraně jsou na obranu postižených, kteří byli součástí skupiny, kerou doprovázel. Společně s ním byl zadržen i skutečný majitel tašky se zbraněmi, šedesátiletý Čech. Oba přijeli z České republiky autobusem s výpravou věřících. Oba muži již byli podle aktuálních informací propuštěni a jdou stíháni na svobodě.

Olomoucké arcibiskupství: Vedení arcidiecéze nyní čeká na oficiální stanovisko příslušných orgánů

Olomoucké arcibiskupství dnes zveřejnilo svoje stanovisko k celému případu, v němž ale dává najevo pouze to, že čeká na bližší informace ze strany italské policie. „Z rozhovoru s dotyčným knězem vyplynulo, že společně s několika dalšími věřícími konal osobní pouť do Říma a hodlali navštívit také Vatikán. Jeho společník měl při sobě legálně drženou plynovou pistoli a nože, určené pro osobní obranu svých dvou postižených spolucestujících, zejména nevidomé dívky, která již dříve byla napadena. Na žádost majitele zbraní se kněz tašky ujal a při následné kontrole byli oba zadrženi. Ze strany kněze se jednalo o pochybení a porušení bezpečnostních předpisů. Vedení arcidiecéze nyní čeká na oficiální stanovisko příslušných orgánů,“ stojí v tiskovém prohlášení.

Vlastimil Blaťák