„Dnes je pro nás významný den, ten nejvýznamnější v celém vinařském roce. Je čas děkování,“ uvedl na úvod slavnostního odpoledního programu výkonný ředitel společnosti Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž Jakub Dostalík.
Žehnání vínu obvykle probíhá v únoru, letos byla akce o dva měsíce opozděna. „Posouvali jsme termín s vidinou toho, že budeme zároveň otevírat v Kroměříži i prodejnu, což se kvůli administrativě nakonec nepodařilo,“ uvedl Dostalík.
Josef Nuzík: Vínu předchází lidská práce a boží požehnání
„Kněz bere mešní víno do rukou každý den při oltáři. A když pozvedá kalich s vínem, říká, že je to plod země a plod lidské práce. Uvědomil sjem si to, když letos pomrzly vinice, kolik práce a božího požehnání předchází tomu, než se víno dostane do kalichu. Je za co děkovat, a já všem děkuji ze srdce,“ uvedl při slavnostním požehnání arcibiskup Josef Nuzík.
Vinné slepy Kroměříž
V roce 1266 založil vinné sklepy arcibiskup Bruno. V roce 1345 král Karel IV. udělil Kroměřížským sklepům výsadu vyrábět mešní víno, jako jediným v celé Evropě. Mešní vína z místních arcibiskupských sklepů jsou nepřislazovaná, čistě přírodní, bez přídavku jakýchkoliv chemických látek. Kvalitu vína přísně kontrolují pověřenci biskupské konference. Kromě kroměřížských vinařů má v České republice mešní licenci už jen karmelitánský řád.
Vlastimil Blaťák