V centru pozornosti a jako hlavní partner festivalu bude Olomoucký tvarůžek z Loštic, který je už téměř 150 let součástí kulinárního světa. „Olomoucké tvarůžky jako jediný původní český sýr jsou neodmyslitelnou součástí nejen tradiční tuzemské kuchyně, ale díky svým ojedinělým vlastnostem patří i do současné moderní gastronomie. Jsem velmi rád, že můžeme dát ochutnat, ve spolupráci s městem Olomouc, tento gastronomický poklad z našeho regionu tisícům návštěvníků z celého Česka i dalších zemí,“ uvedl Leoš Kalandra, Vedoucí obchodu a marketingu společnosti A. W., výrobce tvarůžků pod značkou Olomoucké tvarůžky.
Olomoucké tvarůžky návštěvníci ochutnají v úpravě pro teplou i studenou kuchyni, mohou si zakoupit tvarůžkové produkty nebo dobroty z tvarůžků, suvenýry nebo si odnést speciální tvarůžkový dukát. Za návštěvu bude stát i stánek Muzea Olomouckých tvarůžků, které je jediné muzeum takového typu v České republice.
Bohatý doprovodný program a vystoupení hudebních hvězd
Jedním z vrcholů festivalu bude soutěž o titul Tvarůžkový král 2024. Šest šéfkuchařů z Olomouce a okolí se utká v kulinářské show a předvede své originální recepty s Olomouckými tvarůžky. „Každý ze soutěžících kuchařů uvaří v rámci zábavné cooking show vlastní tvarůžkový recept, který budou moci návštěvníci ochutnat v prodejních stáncích. Poté vyberou kuchaře, od kterého jim nejvíce chutnalo a označí jej v hlasovacím lístku. A pokud svým hlasem rozhodnou o tom nejlepším, vyhrají víkendový pobyt v Olomouci,“ přibližuje Karin Vykydalová, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu magistrátu města Olomouc.
Kromě kuchařské show a pestré palety tvarůžkových pochutin festival nabídne více než sedm desítek prodejců, piva z místních minipivovarů, rozmanité krajové speciality a další řemeslné produkty v téměř 35 stáncích. Gastronomickou část doplní bohatý doprovodný program zahrnující vystoupení hudebních hvězd a folklorních souborů, divadelní představení, klauniádu nebo fireshow. Pro malé návštěvníky jsou nachystány dílničky a malování na obličej.
Loňský festival navštívilo téměř 20 000 lidí a prodalo se víc něž 7 tun Olomouckých tvarůžků nebo kulinářských dobrot z nich připravených. „Festival je skvělou příležitostí k ochutnávce netradičních a rozličných tvarůžkových specialit v nejrůznějších variantách a zároveň inspirací pro vlastní kulinářské pokusy,“ doplnil na závěr Leoš Kalandra.
Jaromír Krišica