Sobotní dopoledne patřilo v Olomouci jarní části iniciativy Ukliďme Česko

Iniciativa Ukliďme Česko má dnes za sebou svoje jarní pokračování. Organizátoři evidovali v celé České republice okolo 3600 úklidů, zájem tak byl rekordní. ,,Rozeslali jsme celkem 3 200 balíčků s úklidovým materiálem. K místním organizátorům v nich putuje bezmála 150 000 pytlů na sběr odpadků a také pracovních rukavic,“ sdělil za organizátory Miroslav Kubásek.

Hlavní termín jarních úklidů připadl letos na sobotu 6. dubna, kdy desítky tisíc dobrovolníků opět uklízeli v lesích, obcích a městech, podél komunikací, ale také na řekách, či v chráněných územích.

Celá akce není jen o uklízení odpadků, proto součástí většiny úklidů je i společenská část, nebo doprovodný program. Každý dobrovolník se také navíc může zúčastnit fotosoutěže o zajímavé ceny. Novinkou letošní fotosoutěže pak je kategorie ,,Bike“.  Na výherce nové kategorie tak čekají tři roční předplatné pro používání jejich sdílených kol.

Některé jarní úklidové pak byly nově zaměřeny na úklid pevností a tzv. ,,řopíků“, vzniklých před druhou světovou válkou. Pro nadšence do uklízení a vojenské historie k tomu vznikla na sociální síti Facebook skupina ,,Ukliďme bunkry„.

Přidat se k velkému jarnímu úklidu, ať už k organizátorům či dobrovolníkům, může opravdu každý. ,,Odpadky z našich lesů či měst a obcí samy nezmizí, proto děkujeme všem, kteří pomáhají „, dodávají na závěr organizátoři akce ze spolku Ukliďme Česko.

Vlastimil Blaťák