Při tradiční přehlídce folkloru a tradic v Kroměříži bude předáno hanácké právo

Hanácké zvyky, hudbu, tance a barevné kroje představí Hanácký den, který v sobotu 18. května proběhne na Hanáckém náměstí již posedmé. Program a tradiční Hanácký jarmark si mohou návštěvníci užít od 9. hodiny ranní do 17. hodiny podvečerní. Hostem letošního ročníku bude hejtman Zlínského kraje Radim Holiš. „Celodenní program Hanáckého dne má za cíl podpořit hanácký folklór, připomenout kulturní bohatství našeho regionu. Novinkou letošního Hanáckého dne bude slavnostní předání hanáckého práva,“ uvedl starosta Tomáš Opatrný.

Ještě před oficiálním zahájením programu projde Hanáckým náměstím průvod krojovaných účastníků programu. V průvodu, který doprovodí dechová hudba Zdounečanka, půjdou také starosta města Tomáš Opatrný a krajský hejtman Radim Holiš. Ti poté vystoupí na pódium a postarají se o zahájení slavnosti. V průvodu ponesou krojovaní hanácké právo – šavli ozdobenou prvky hanáckého kroje. Toto právo starosta Opatrný slavnostně předá stárkovi a tím také symbolicky a dočasně předá práva a pravomoci ohledně dodržování pořádku ve městě na místní chasu. Dá se tedy očekávat, že právě on bude prvním, kdo bude „hnán k odpovědnosti“.

Poté začne na pódiu program složený z vystoupení folklorních souborů dětí i dospělých z Hané, v němž se představí soubory Klubíčko Kroměříž, Zrníčko z Holešova, Klebetníček z Vyškova, Hulíňáček, Chropyňáček, Hanácké šponti z Kroměříže, Jabloňka Martinice, Ječmínek Chropyně, Hanáci z Hulína, Hanácká beseda Kojetín, Hanácké sóbor Kroměříž, cimbálová muzika Dubina a dechová hudba Zdounečanka, která mimo jiné doprovodí účastníky pěvecké soutěže O Hanáckyho kohóta. Závěr celodenního programu bude patřit hudebnímu rockovému ôskôpení Stracené Ráj. A aby v rámci Hanáckého dne nešlo jen o zábavu, ale i o poučení, seznámí Václava Navrátilová a Markéta Hnilicová návštěvníky s mužským hanáckým krojem.

Vstup na akci je zdarma a v případě nepříznivého počasí se program Hanáckého dne přesouvá do prostor Domu kultury v Kroměříži, který akci spolu s městem Kroměříží a ZUŠ Kroměříž pořádá.

Šárka Kučerová