Návštěvnickou sezónu v Arcibiskupském paláci zahájí ve čtvrtek výstava vzácných biblí

Výstava „Svítilnou mým nohám je tvé slovo: Sbírka biblí pátera Jana Mrvy“, která se v Arcibiskupském paláci otevírá ve čtvrtek 4. dubna 2024, představí vzácné staré tisky, faksimile, grafické listy a ilustrované bible z 16.–20. století, které do sbírek Arcibiskupství olomouckého věnoval pohořelický děkan Jan Mrva (1913–1992). K vidění bude až do 18. června.

Mrvova mimořádná sbírka čítá více než 400 svazků, které je možné rozdělit do tří charakteristických skupin zahrnujících různá vydání bible v původních jazycích či překladech, téměř kompletní soubor českých biblí a knihy obsahově související s biblickými texty. Ve sbírce najdeme například bible v několika evropských i mimoevropských jazycích, například v litevštině či finštině, ale také v tamilštině, amharštině, nebo jidiš. Kromě vzácných knih se návštěvníci mohou těšit i na grafické listy Albrechta Dürera (1471–1528) ve vydání z roku 1938.

Ve sbírce pátera Mrvy jsou bohatě zastoupeny staré tisky s grafickými ilustracemi. Mezi nimi vyniká Lutherova bible s ručně kolorovanými a zlacenými dřevořezy vytištěná v roce 1551 ve Wittenbergu, v jednom z největších středisek knihtisku. Návštěvníci se dozví, jaké bylo pozadí jejího vzniku a jak se pozná protestantská bible od katolické. Vysvětlíme také, co jsou inkunábule, nebo kdy se v Čechách a na Moravě začala sloužit mše v češtině. Pro mnohé bude možná překvapením, že to bylo teprve nedávno.

Jiří Gračka