Přes svou dceřinou společnost PRAGEROVY SADY LIBINA s.r.o. vlastní Kofola bezmála 60 hektarů sadů na Úsovsku. Odkoupila je od společnosti ÚSOVSKO a. s, od níž už v minulosti odebírala jablka pro výrobu čerstvých šťáv UGO.
„Sadaři v Česku nemají snadnou situaci. My se rozhodli s nimi úzce spolupracovat a díky tomu zas o trochu lépe porozumět další významné surovině potřebné pro naše nápoje,“ říká Tomáš Jendřejek, jeden ze zakladatelů Kofoly, který dostal její zemědělskou divizi na starosti.
Transakce byla dokončena v polovině ledna, ale už na podzim loňského roku pomáhali zaměstnanci rodinné nápojářské firmy v sadech se sklizní. V listopadu pak společně se zkušenými sadaři vysadili nové jablečné odrůdy, ideální pro výrobu ciderů.
„Před téměř třemi lety jsme projeli Normandii a seznámili se s velkým množstvím sadařů, kteří nám předali důležité know-how pro pěstování speciálních hořkosladkých odrůd jablek. Odrůdy, které jsme tehdy vybrali, vyrůstaly poslední dva roky v ovocné školce na Moravě. Odtud jsme je v listopadu převezli a vysadili v našich nových sadech,“ prozrazuje Alexandros Samaras, jednatel F.H. Prager, dceřiné společnosti Kofoly, která právě řemeslné cidery vyrábí.
Tři roky bude trvat, než tyto jabloně začnou plodit. „Máme dost času na to poznat sadařské umění a naučit se ho. Ciderové odrůdy nyní musíme dovážet z Anglie nebo Francie. Ale vzhledem k tomu, jak zdatní pěstitelé jsme v Česku vždycky byli, věřím, že se nám do budoucna podaří zajistit si tuto odrůdu lokálně,“ uzavírá Tomáš Jendřejek.
Jana Ptačinská Jirátová