Divoký druhý poločas na Slavii: Sigma vedla o dvě branky, domácí stihli ještě vyrovnat, otočit už ne

Slavia, pokud si chtěla udržet šanci na první místo po základní části, potřebovala proti Olomouci nutně vyhrát. Od první minuty zatlačila hosty do velmi hluboké obrany, svoje šance ale nevyužila a ve druhé půli naráz už prohrávala nečekaně o dvě branky. Úporným tlakem se ještě dočkala vyrovnání, obratu už ale ne.

SK Slavia Praha – SK Sigma Olomouc 2:2 (0:0)

Zápas začali lépe domácí, a už ve třetí minutě Eden doslova zahučel – to když gólman Slavie Staněk vyběhl s míčem až ke středovému kruhu a nádherným pasem našel vepředu Bořila, kterému ale zakončení nevyšlo podle představ. Stoppen pak musle krýt obrovskou šanci Jurečky, o chvíli později mířil na zadní tyč Jurásek, po něm dorážel Chytil, Sigma se ale držela. Po půlhodině se do další stoprocentní šance dostal Jurečka, ale znovu přestřelil. Domácí obléhali Stoppenovu bránu 45 minut, celou první půli, zužitkovat svůj tlak ale nedokázali. Poločas tak skončil smírně.

Druhá půle přinesla ještě větší tlak domácích, než ta první, jenže po sedmi minutách Eden zmlknul – Jakub Pokorný skluzem překonal Staňka po předchozím přímáku Martina Pospíšila a Sigma vedla 0:1. Trenér domácích reagoval hned trojím střídáním, jenže slávistické katastrofě nebyl konec – o čtvrt hodiny později Pavel Zifčák postupoval sám na Staňka, dokázal úspěšně zakončit a Sigma odskočila o dvě branky – 0:2! Třináct minut před koncem pak rozehrál střídající Mick van Buren na hlavu kapitána Jana Bořila a Slavia přece jen snížila – 1:2. Zbývajících třináct minut se domácí hnali za obratem, sám před Stoppenem se ocitl van Buren, k vyrovnání se pak ale dostal šest minut před koncem exolomoucký Mojmír Chytil, který zužitkoval centr Schranze a vrátil domácí do zápasu – 2:2. Situaci zkoumalo video kvůli možnému ofsajdu, gól ale nakonec platil. Trenér Olomouce poslal do hry na dlouhé, šestiminutové nastavení Lukáše Juliše, do hry se ale nedostal – Slavia obléhala olomoucké pokutové území, nebezpečně pálil Provod, Douděrův pokus skončil nad břevnem, a Olomouc už drtivý tlak domácích vůli ubránila.

Branky: 77. Bořil (Van Buren), 84. Chytil (Schranz) – 52. Pokorný (Pospíšil), 66. Zifčák

SK Slavia Praha: Staněk – Douděra, Ogbu, Zima (68. Holeš), Bořil (C) – M. Jurásek (56. Schranz), Oscar, Zafeiris (56. P. Ševčík), Wallem (56. Provod) – Jurečka (68. Van Buren) – Chytil.

SK Sigma Olomouc: Stoppen – Chvátal, Pokorný, Matys, Vraštil – Pospíšil (69. Ventúra), Breite (C) – Uriča (69. Navrátil), Zorvan (89. Langer), Šíp (62. Israel) – Zifčák (89. L. Juliš).

Miroslav Hladiš