Developer chce v Přerově investovat tři miliardy. Smlouva na pozemky podepsána

Developerská společnost RC Europe plánuje v lokalitě mezi bývalými Přerovskými strojírnami a Henčlovem vybudovat moderní průmyslovou a logistickou zónu. Investice za tři miliardy korun má přinést až dva a půl tisíce nových pracovních míst. Zastupitelé jejich záměr podpořili prodejem pozemků, na kterých budou stát výrobní haly – a dnes byla za přítomnosti médií podepsána smlouva o smlouvě budoucí na jejich prodej. Peníze za 37 tisíc metrů čtverečních pozemků společnost zaplatí poté, co na svůj projekt dostane platné stavební povolení. V souladu se znaleckým posudkem zaplatí 1340 korun za metr čtvereční.

„Po dostavbě dálnice bude Přerov ještě významnějším městem, než je. A už dnes vidíme, že to má vliv na investory, kteří do Přerova přicházejí se svými nabídkami. Společnost RC Europe je jednou z nich. Přinese do Přerova pracovní příležitosti a my očekáváme, že se tím zvedne potenciál ekonomicky aktivních lidí, kteří do města přijdou za prací – a třeba se tu i usadí a navýší počet našich obyvatel,“ komentoval situaci při podpisu smlouvy primátor Přerova Petr Vrána. Zástupci společnosti sami uvádějí, že je do Přerova přilákala především nově budovaná dálnice D1, která za několik měsíců propojí existující úseky od Brna směrem na Ostravu. Tato významná stavba spolu s výhodnou polohou města podle nich vytváří zajímavé investiční příležitosti – a to především v oblasti lehké průmyslové výroby, které by se chtěli v Přerově věnovat.

Stavět chtějí do dvou let, impulsem je dokončení dálnice D1

„V první fázi máme v plánu využít 50 tisíc metrů čtverečních, na kterých budou stát výrobní haly. Zatím ještě nemůžeme specifikovat, co se v nich bude vyrábět, ale jsme v jednání se zástupci farmaceutického a strojírenského průmyslu. Letos chceme požádat o stavební povolení a do dvou let stavět,“ uvedl výkonný ředitel společnosti RC Europe Antonín Dillenz. Náměstek primátora Miloslav Dohnal v této souvislosti připomněl, že město směrem k investorům prosazuje aktivní politiku – vyhledává je a je nápomocno ke spolupráci. „Naší první vlaštovkou byla společnost Accolade, které jsme rovněž prodali pozemky u Přerova a ta už připravuje lokalitu k výstavbě,“ ohlédl se do nedávné minulosti Dohnal. Zmínil rovněž, že tyto záměry mají podporu zastupitelů a že v případě prodeje pozemků pro developerskou společnost RC Europe zvedlo ruku 70 procent z nich.

Společnost RC Europe není na trhu žádným nováčkem, za sebou má takřka dvacetiletou historii, za kterou dokončila stovky projektů. „V České republice spravuje například budovu polikliniky ve Zlíně nebo bývalý Poštovský palác v Brně. Uspěla i v zahraničí, například v Rumunsku, Srbsku a Chorvatsku, kde aktuálně staví halu čítající více než 86 tisíc metrů čtverečních výrobních a skladových ploch,“ popsal aktuální aktivity společnosti projektový manažer společnosti Jan Strejček.

Vlastimil Blaťák