Chcete polibek pod třešní? Víme kde! Spěchejte ale, stromy už pomalu odkvétají

Pokud toužíte po prvomájovém polibku pod třešní, spěchejte. Třešně kvetou právě teď a příští týden už kvést nebudou. A pokud nevíte, kde najít v okolí vhodnou třešeň, řešením by mohl být sad na okraji Šternberka.

S prvním májem se pojí láskyplná tradice polibku pod rozkvetlou třešní. Každá žena či dívka, která je pod ní políbena, bude celý následující rok oplývat krásou, přitažlivostí a neuschne. Klimatické změny v posledních letech způsobují stále časnější květ stromů, letos musíte pod třešeň v nejbližších dnech, pak už stromy odkvetou.

„Všechny zájemce samozřejmě zvu, třešní je v sadu dost a jsou nádherné. Opravdu ale nestojíme o to, aby do sadu chodila procesí lidí, kteří by sobě nechávali nepořádek. Chci ale oslovit nějakou skupinu lidí, zejména Šternberáků, kteří budou rádi chodit pomáhat, a obecně aby to mělo spíš edukativní význam ve smyslu ochrany přírody a stanovišť vzácných druhů. Chtěl bych, aby to byli ti správní lidé, kteří si k místu vytvoří vztah. Na namáhavé údržbě sadu pracuju,“ říká Michal Přecechtěl, který se o nádherné místo stará.

Vrátit zanedbanému, ale unikátnímu ovocnému sadu jeho zašlou slávu se pokusil od roku 2020 ekolog Jiří Beneš, loni na podzim ale zemřel. Práce se ujala jeho manželka Karina a přátelé, a spolu založili spolek Sad Upupa Jirky Beneše (upupa je latinsky dudek). Dobovolnickou prací tak postupně vzniklo na okraji Šternberka unikátní místo, jaké v regionu nemá obdoby. Je především domovem pro vzácný hmyz, který nachází příhodný domov v kůře starších stromů, kterým je okolo šedesáti let.

Vlastimil Blaťák