Zábřeh zprovoznil unikátní trial park v bývalém lomu u Moravské Sázavy

Město Zábřeh má nový přírůstek do svého rozmanitého sportovního arzenálu – TRIAL PARK. Toto tréninkové sportoviště se nachází v bývalém lomu u Moravské Sázavy, vedle skateparku a bikrosové dráhy, a slibuje zážitky pro cyklistické nadšence všech věkových kategorií.

Biketrial, často označovaný také jako cyklotrial nebo jen trial, je disciplína zaměřená na technické dovednosti jezdců. Ti na speciálních kolech zdolávají různé umělé i přírodní překážky, aniž by se jakoukoli částí svého těla či bicyklu (kromě pneumatik) dotkli země. Pravidla v závodech jsou odvozena od mototrialu, přičemž jezdec je hodnocen podle počtu trestných bodů za každé šlápnutí nohou na zem a počtu pozitivních bodů za čisté projetí branek.

 „TRIAL PARK v Zábřehu nabízí širokou škálu překážek, jako jsou kameny, dřevěné železniční pražce, palety, kmeny stromů, betonové skruže a skalní útvary. Úroveň obtížnosti je přizpůsobena zejména pro mladé sportovce,“ popsal starosta František John.

 Vznik TRIAL PARKU byl možný díky myšlence a úzké spolupráci s Ondřejem Brzobohatým, který v této disciplíně podporuje dceru Johannku, reprezentantku Českého svazu cyklistiky. Johannka závodí spolu se svým mladším bratrem Ludvíkem za Biketrial klub Olomouc. Všestranně nadaná devítiletá cyklistka, která těží ze sportovních genů po svém dědovi Karlovi (reprezentoval ČSR ve skoku vysokém) proslavuje Zábřeh po celé Evropě. Loni zazářila na mistrovství republiky v silničním duatlonu, kde získala ve velké konkurenci nečekaně stříbro, v cyklotrialu pak obhájila bronz. S dalšími českými reprezentanty vybojovala ve Francii titul mistrů Evropy týmů v biketrialu a na svém prvním mistrovství světa ve Španělsku vyjezdila v trialu umístění v elitní desítce. Aktuálně rozšiřuje své dovednosti také na velodromu v Prostějově, kde se jí ujal kontinentální tým UCI. 

Česká republika má mezi světovými velmocemi v trialu své místo společně se zeměmi jako je Španělsko, Německo a Japonsko. Přední osobností je dvanáctinásobný mistr světa Vašek Kolář, který Johannce ochotně předává zkušenosti. „Vybudování sportoviště v Zábřehu představuje další krok k posílení této tradice a nabízí nové možnosti pro rozvoj cyklistické komunity v regionu,“ doplnil John.

Lucie Mahdalová