Vláda neplní sliby, říkají zemědělci. Čtvrteční protest ale Olomoucko vynechá

Několik set traktorů a další zemědělské techniky vyrazí v dopoledních hodinách 7. března do Prahy. Zemědělci chtějí protestními jízdami upozornit na problémy, které vláda přes opakované výzvy nevládních organizací jako Agrární komora České republiky či Zemědělský svaz České republiky neřeší. Protesty tentokrát Olomoucko minou.

Jmenované organizace, společně s dalšími jako Společnost mladých agrárníků ČR, Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů, Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků, ale i Asociace soukromého zemědělství Olomouckého kraje, sdružující většinu zemědělců v Česku proto vyzvaly nejen své členy, ale i všechny zemědělce, potravináře, chovatele, pěstitele a další, aby se sjednotili bez ohledu na velikost podniku nebo výrobní zaměření a připojili se k protestům proti vládě. Čtvrteční jízdy tentokrát proběhnou pouze v Praze a vyvrcholí demonstrací před sídlem Úřadu vlády ČR ve Strakově akademii ve 12 hodin.

Pětikoalici chybí politická vůle, říká Doležal

„V tuto chvíli je důležité, abychom byli jednotní, abychom mluvili stejným a jasným hlasem. Teď nejde o politiku, jde o budoucnost zemědělství v České republice. Situace v tuzemském agrárním sektoru není dobrá a neustále se zhoršuje. Přes osobní snahu ministra zemědělství Marka Výborného se nepodařilo vyjednat v rámci pětikoalice zásadní posun v našich prioritách, které by našim chovatelům a pěstitelům skutečně pomohly. Řada zemědělců již reagovala na naši výzvu ke sjednocení a přidávají se další organizace včetně části zemědělců z Asociace soukromého zemědělství ČR. Prosíme také obyvatele Prahy, dalších menších a velkých měst, ale i řidičů na příjezdových trasách o trpělivost, naším cílem není znepříjemňovat život lidem, ale upozornit na dlouho neřešené problémy zemědělců. Když dva roky chybí politická vůle vládnoucí pětikoalice, musíme si o pomoc říct veřejně,” říká prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.

O protestních akcích proti vládě rozhodlo představenstvo a dozorčí rada Agrární komory ČR a představenstvo a kontrolní komise Zemědělského svazu v pondělí 4. března. Vzhledem k neřešení aktuální situace, pasivnímu přehlížení předkládaných požadavků, uvalování dalších povinností a neustálému neplnění slibů odsouvající pomoc za další a další časový horizont zasáhla krize sektoru zemědělce všech forem, velikostí, členy i nečleny hospodařící v úrodných i v podhorských oblastech, a protesty proto podporují také další nevládní organizace. Je potvrzeno i to, že na Prahu vyrazí rovněž zemědělci, kteří nejsou nikde organizováni a akci podpoří jako zásadní možnost vyjádřit nesouhlas s politikou české vlády. Hlavní část protestních akcí se uskuteční v Praze, uspořádání dalších akcí v regionech je na krajských a okresních organizacích Agrární komory ČR či Zemědělského svazu ČR.

Co vadí zemědělcům? Vláda údajně neplní své sliby

Protestující zemědělci žádají mimo jiné splnění slibu vlády z 8. 6. 2022 na spuštění programu na podporu zaměstnanosti na venkově formou slevy na sociálním pojištění, splnění slibu na navrácení národních dotací na úroveň roku 2022 ve výši 5 miliard korun.

Dále jde například o snížení daně z nemovitých věcí na zemědělskou půdu na úroveň roku 2023 nebo nezdaňování evropských dotací, což pomůže snížit náklady v době propadajících se cen, nebo plné kofinancování, stejně jako v ostatních zemích Evropské unie, záchranného balíčku na rok 2024, který připravuje Evropská komise a jeho vyplacení co nejrychleji všem zemědělcům na hektar obilovin.

Proč zemědělci považují přístup české vlády za zklamání?
  • K podpoře venkova a národním dotacím ve výši 5 mld. Kč s platností od roku 2023 (bod 1 a 2) se veřejně daným slibem jménem vlády dne 8. 6. 2022 zavázal ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.
  • Zvýšení daně z nemovitosti (bod 3) bylo vládním konsolidačním balíčkem provedeno politickým zadáním, zcela nekoncepčně a bez jakékoliv analýzy dopadů navíc v době, kdy už bylo jasné, že se sektor propadá do ztráty, na což jsme důrazně upozorňovali.
  • Řešení přebytků obilovin na trhu na úrovni EU (bod 4) slíbil ministr zemědělství Marek Výborný, ale následně vláda prostřednictvím ministerstva průmyslu Jozefa Síkely hlasovala, aby byl prodloužen bezcelní dovoz z Ukrajiny o další rok. Přitom samotná Evropská komise již konstatovala, že zemědělský sektor přišel z důvodu liberalizace obchodu s Ukrajinou o 19 mld. eur. Vláda ČR se však ani nepřipojila k zemím řešícím ochranu svých trhů, přestože ukrajinské a ruské komodity pochybné kvality a původu podráží ceny a objemy. Dokonce opakovaně zpochybnila, že k těmto dovozům vůbec dochází. Z těchto důvodů je proto už trpělivost zemědělců naprosto vyčerpaná.

Zdroj: Agrární komora ČR

 

Vlastimil Blaťák