TOP 10 politických mrtvol Olomoucka

10. Milan Brázdil

Politický hrobeček si vykopal v roce 2018, když o homosexuálech pravil, že „Postižení lidé nemůžou být manželé a mít děti.“ Reagoval tak reagoval v e-mailové korespondenci, ve které ho lékařka Vendula Svobodová žádala o schůzku k umožnění manželství homosexuálních párů. Naposledy projel senátní volby v roce 2022.

9. Alois Mačák

Pornobásník Mačák poprvé v politice skončil léta Páně 2016, kvůli statisícům, které dostal od soukromých firem. Pak ho domovská ČSSD odmítla zařadit na krajskou kandidátku. Do politiky se nečekaně vrátil v roce 2018, kdy se stal náměstkem tehdejšího ministra kultury Antonína Staňka, jeho nástupce Zaorálek ale toto angažmá rychle ukončil. Poté se ještě stal předsedou prostějovské základní organizace Odborového svazu KOVO, ale tím to asi skončilo. Když už ne politiku, obohatil aspoň klenotnici české poesie. Verše „Pod peřinou stále něco hledáš, ruka šmátralka si pokoj nedá. Nalézáš hroty skal a jeskyňku, nevydechneš ani na chvilinku. Hledání je práce, co Tě zřejmě baví, všechno, i chloupky se mi do pozoru staví“ už zlidověly.

8. Michal Zácha

 

Nejčerstvější hanácký přírůstek na politickém hřbitově. Na kraji dostal na práci dopravu, dopadlo to policejním vyšetřováním a vyhazovem odevšak, kde byl. Otázkou zůstává, zda ti, kteří jej vyhazovali, nebudou brzy vyhozeni také. Bylo by to komické.

7. Filip Žáček

Možná si vzpomínáte na korunního prince olomoucké ČSSD, který se stal zastupitelem ve věku ledva odrostlý dětským střevícům, jako stín provázel velkého učitele Tesaříka Martina, a pak najednou zmizel, ač zvolen zastupitelem. Pokud si na něj nevzpomenete, je to asi nakonec dobře. Vzal si ho čert, anebo možná lobbisti.

6. Miroslav Petřík

Tady není co dodávat. Řediteloval Technickým službám. Pak nečekaně zmizel a pátral po něm Interpol. Pak se zase našel. A potom zmizel zas! Naposledy byl v kauze, co zahýbala Vlastivědným muzeem, obviněn z „pasivního úplatkářství“. Krásný novotvar!

5. Jiří Rozbořil

Rodilý Šternberák měl úsměv hollywoodského herce. Byl hejtmanem, pak přišla aféra Vidkun. V říjnu 2023 Krajský soud v Olomouci rozhodl, že je Rozbořil vinen podplácením a účastenstvím ve formě pomoci zločinu zneužití pravomoci. Byl potrestán na 2 roky odnětí svobody s podmíněným odkladem na 3,5 roku a dále pak peněžitým trestem 182 tisíc Kč. Rozhodnutí nebylo pravomocné, neboť Rozbořil se na místě odvolal.

4. Ladislav Okleštěk

Tři a půl roku hejtmanování strejdy z Výšovic se do duší Olomoučanů zapsalo hluboko. Stoupl počet sebevražd a zoufalých důchodců, kteří se s žoviálním strejdou měli fotit. Legendární pořad „Ptejte se hejtmana“ dosáhl na youtube nevídané popularity a plán anektovat kus Moravskoslezského kraje dosud pro svou progresívnost nezapadl. Dál se na něm dělá. I proto, že mrtvola nejspíš po podzimních volbách obživne. Obyvatelé Olomouckého kraje již přemýšlejí, jak emigrovat na Zlínsko.

3. Ladislav Šnevajs

Na radnici patřil k inventáři a díky své totální nevýraznosti přežil všechny a všechno. Poslední volební období už sice přepustil místo mladším, uklizen však na Hřbitovy města Olomouce – začal uklízet. Kus objednané kuchyně k sobě domů, dál to byla dlažba, uklízečka… aspoň co říkali zlí jazykové. Vlastně toho bylo dost, i kdyby byla pravda půlka.

2. Antonín Staněk

 

Olomoučané vědí. Ostatní to vědět nechtějte. Tondovi chyběl hlavně takt a soudnost, co se ještě dá, a co už radši ne. Když už to s ním vypadalo zle, stal se ministrem kultury. Od té doby se snaží vrátit se v barvách tak diametrálně ideově rozdílných uskupení, podle toho, kde je zrovna místo, až to působí fyzické bolesti. Zvolen pak už nebyl.

1. Martin Novotný

To nakonec. Letitý primátor, který umetl Redstoneům cestu – aby se pak po konci v politice stal jejich ředitelem vnější komunikace. Jestli je v tom nesoudnost, nebo přiznání dávných vazeb, není možno z vnějšku rozpoznat.

Redakce