Tiskovka Babiše na olomoucké radnici jitří emoce. Zneužití veřejného prostoru pro stranické orgány, říkají politici

Čtvrteční překvapivá polední tisková konference Andreje Babiše a jeho stínové vlády v prostorách olomoucké radnice vzbudila emoce. Opozice se proti zneužití radničního prostoru vymezila už den předem, olomoučtí koaliční partneři spOLečně a koalice ProOlomouc s Piráty zvolili opatrný postoj.

Tisková konference „Lepší vlády“ proběhla ve čtvrtek kolem poledne po jejím výjezdním zasedání v Olomouci na nádvoří radnice. Babiše s jeho stínovými ministry pozval do Olomouce primátor Miroslav Žbánek (ANO), který na tiskové konferenci v jejím závěru sám vystoupil.

„Ta návštěva se chystá celou řadu měsíců a její téma je úplně stejné, jaké jsem nabízel k projednání i panu premiérovi a členům jeho vlády, to znamená věci, které se bezprostředně týkají fungování samospráv, fungování zejména regionálních center, krajských měst a další témata s tím související, jako je například dopad konsolidačního balíčku, legislativní změny, které vláda prosazuje, a jak se odráží na konkrétním procesu fungování měst typu Olomouce,“ řekl Miroslav Žbánek.

Babiš mluvil na tiskovce jen o Lipavském, regionálním tématům se nevěnoval

Způsob, jakým návštěvu nejsilnější celostátní opoziční strany prezentoval olomoucký primátor – tedy jako jednání o problémech samospráv, přičemž stejné pozvání dostala dle slov Žbánka i vládnoucí koalice – ovšem zpochybnilo již úvodní vystoupení Andreje Babiše, který se regionálním tématům zcela vyhnul, a využil příležitosti k reakci na kauzu „složka na Lipavského“.

„Já bych využil tuto příležitost, aby jsem se vyjádřil vlastně poprvé k té probíhající lživé a dehonestační kampani, kterou vede pětikoalice za podpory provládních médií v čele s Českou televizí. Zásadně odmítám, a je to sprostá lež, že bych měl nějaké složky,“ uvedl Andrej Babiš v úvodu svého proslovu, a vzápětí obvinil právě ministra zahraničí Lipavského z StBáckých metod.

„Brutálně mě označil za bezpečnostní hrozbu. Neuvěřitelná drzost, neuvěřitelná lež,“ pokračoval Babiš. Odmítl, že by na kohokoli hledal kompro. Za bezpečnostní hrozbu pak naopak označil Piráty kvůli jejich proimigrační politice.

Olomoucká politická scéna se proti zneužití radničních prostor pro opoziční agitku ohradila již den předem

„Zítra obšťastní naše město svojí návštěvou Andrej Babiš se svojí stínovou, „úplně nejlepší“ vládou. Je to pro Olomouc jistě velká pocta, součástí estrády má být i jednání stínového kabinetu ANO a následná tisková konference. Docela nás překvapilo, že se má uskutečnit na olomoucké radnici. Obrátili jsme se proto na pana primátora s dotazem, za jakých podmínek a proč vůbec se poskytuje městské prostory svému šéfovi. Chápeme význam opozice pro kvalitu naší demokracie, ale přece jenom doposud nebývalo zvykem, že by se na radnici scházely jakékoliv ústřední stranické orgány,“ uvedlo v prohlášení opoziční koaliční uskupení SPOLU.

„Od okamžiku, kdy jsem se ve středu krátce po poledni dozvěděl o tom, že na olomoucké radnici má proběhnout jednání stínové vlády hnutí ANO a následně i tisková konference, sdělil jsem koaličním partnerům, že to považuji za velmi nevhodné. A vnímal bych to úplně stejně, ať by poslanci byli z jakékoli strany. Za nevhodné označil toto jednání i první náměstek primátora Otakar Štěpán Bačák, když odpovídal jménem hnutí spOLečně na dotaz ČTK. Domnívám se, že je určitě zcela v pořádku a žádoucí, když se primátor statutárního města setkává s poslanci, senátory, ministry. V tomto případě však byla situace jiná. Nešlo o běžné setkání, nýbrž o jednání stínové vlády hnutí ANO a o tiskovou konferenci této stínové vlády, když obojí se konalo v prostorách historické olomoucké radnice. A v tom já osobně, a zjevně nejsem sám, spatřuji skutečně problém. Ať jsou kolegové z hnutí ANO možná i upřímně přesvědčeni, že k ničemu špatnému nedošlo, můj pohled je jiný. Způsob, jakým návštěva Andreje Babiše v Olomouci proběhla, není v pořádku. A je úplně irelevantní, zda a kolik kdo zaplatil či nezaplatil za nájem, kdo platil oběd a podobně. To jsou zcela nepodstatné věci. Jde tu o politickou kulturu. A ta dnes v Olomouci zaplakala,“ uvedl na svém facebooku šéf spOLečně Robert Runták.
Nesouhlasné stanovisko zaznělo od i Pirátů. „Jasně, radnici vede primátor Žbánek z ANO, který si na návštěvu může pozvat kohokoliv, ale využívat prostory radnice pro “jednání stínové vlády” či jiného stranického organu nám přijde přes čáru. Budeme se tak ptát, kolik interní stranická akce ANO v prostorech radnice stála nebo jestli vůbec nedošlo ke zneužití radnice ve prospěch jednoho hnutí. Celá akce je o to pikantnější, že Sněmovna bude na mimořádné schůzi řešit bezpečnostní hrozby pro Českou republiku, mezi které se Andrej Babiš čím dál tím víc řadí, a zda platí pevné mezinárodní závazky, které jsou v životním zájmu naší země,“ uvedli olomoučtí Piráti na svém facebooku.
Vlastimil Blaťák