Snaživá Sigma udolala Baník Ostrava, brankář Macík úspěšně složil reparát

Byl to právě podzimní zápas s Baníkem, který Sigma prohrála po dvou chybách gólmana Macíka, který se vzápětí ještě nechal vyloučit. Stálo ho to tehdy důvěru trenérů a místo v sestavě, a právě proti Ostravě se chtěl ukázat v tom nejlepším světle. Povedlo se, v první půli několikrát Sigmu zachránit, ve druhé pak chytil penaltu.

FC Baník Ostrava – SK Sigma Olomouc 1:2 (0:2)

Aktivněji začali domácí, do první velké šance se dostal už v páté minutě Ewerton, jehož vysunul Boula – Macík ale šanci domácích zneškodnil. Sigmě se dařilo bořit rozehrávku domácích a občas zatlačit Baník až k Letáčkově brance, sama ale příliš konstruktivního fotbalu na začátku utkání nepředváděla. V šestnácté minutě se tak z olomouckých opět předvedl jen brankář Macík, který bravurně kryl bleskovou ránu z otočky. Pak ale z ničeho nic Lukáš Juliš šikovně tečoval centrovaný míč a Olomouc šla do vedení – 0:1. Baník měl i nadále víc ze hry, vyráběl ale chyby a Sigma mohla svoje vedení i navýšit. Po půlhodině zakončovalk Vodháněl, jen těsně minul bránu. Vzápětí čelil Macík přímému volnému kopu ze dvaceti metrů, který zahrával Ewerton, míč zvládl odvrátit na roh, a nadále držel akcie Sigmy Olomouc. Pak ale na druhé straně nakopl bránící hráč Vraštila v pokutovém území, a rozhodčí po konzultaci s VAR ukázal na značku pokutového kopu. Ten Lukáš Juliš proměnil a šokovaný Baník prohrával 0:2. Vzápětí domácí reklamovali ruku hostí ve vápně a také se dožadovali penalty, opět byl v akci VAR, druhý pokutový kop se ale nekopal.

Druhá půle začala o poznání klidnějším fotbalem, atmosféru zprvu rozbouřili jen domácí příznivci pokřikem „Hapal ven“. Baník sice více držel míč, jenže po většinu času na své polovině hřiště, a olomoučtí nikam nespěchali. Hrál se nezáživný fotbal, první vážnější šanci měl ve druhé půli až ve třiasedmdesáté minutě Vodháněl. Oba týmy prostřídaly, deset minut před koncem se ale utkání začalo dramatizovat. Znovu byl v akci VAR, a posléze se za zákrok na Lischku v pokutovém území pískala penatla pro Baník. Míč si postavil Ewerton, Macík sice jeho střelu vyrazil, Brazilec ale míč pohotově dorazil a snížil na 1:2. Dlouhé šestiminutové nastavení přineslo ještě přímý volný kop a následný roh Baníku, ten ale s poslední možností naložil až trestuhodně špatně.

Branky: 82. Ewerton – 20. L. Juliš (Vodháněl), 38. L. Juliš (pen.)

FC Baník Ostrava: Letáček – J. Juroška, Lischka (C), Pojezný, Kpozo (67. Šehić) – Rigo, Boula – Buchta (56. Blažek), Šín (56. Ji. Klíma), Ewerton – Kubala (76. Rusnák).
Trenér: Pavel Hapal

SK Sigma Olomouc: Macík – Vraštil, Beneš, Pokorný, F. Novák (69. Chvátal) – Breite (C), Pospíšil – Vodháněl, Fortelný (76. Sláma), Zorvan (69. Ventúra) – L. Juliš (90. Fiala).
Trenér: Jiří Saňák

Miroslav Hladiš