Sezóna stromů začíná teď. Než koupíte strom, nechejte si dobře poradit

Čas na sázení prostokořených ovocných stromků je právě teď, a bude ještě do konce dubna. Pak už by podle výkonného ředitele olomoucké zahradnické společnosti Florcenter nemusely stromy vyrašit. Letošní nabídka ovocných dřevin je zajímavá tím, že obsahuje i stromky a keře určené na menší zahrady a na terasy domů.

Za úspěšným vysazením stromu může stát dlouhá řada znalostí, které je třeba mít. Týkají se jak odrůd a jejich vhodnosti pro jednotlivá stanoviště, tak například vhodné velikosti. Dobré je také znát původ stromu, pro pěstování v našich klimatických podmínkách je pak přirozeně lepší domácí odrůda. „Mám zkušenost, že u ovocných stromů to kupující často neřeší, což je chyba,“ říká Jiří Komzák z olomouckém Florcenteru.

Sami nemusíte poznat, jestli je strom v dobré kondici, říká odborník

Jiří Komzák radí všem pěstitelům, aby si minimálně dobře prohlédli kořenový systém kupovaného stromu. „Pokud neznáte původ stromu a neprohlédnete si kořenový systém, nemusíte poznat, jestli je strom zdravý,“ říká. Varuje přitom před nákupem „napytlíkovaných“ dřevin, které mají kořeny často před zraky zákazníků ukryté.

Podle jeho slov je právě nyní čas na sadbu ovocných dřevin, a není příliš dlouhý. „Na okrasné dřeviny není naproti tomu nutno tolik spěchat. U ovocných stromů se ale čas krátí, později zasazené by už nemusely vyrašit,“ říká Komzák.

Trend: drobné ovoce, méně známé ovoce a zakrslé okrasné dřeviny pro terasy a balkóny

V jednom z největších zahradních center na Moravě je v tuto chvíli připraveno několik stovek okrasných i ovocných stromků pro jarní výsadbu. Kromě klasicky nejžádanějších druhů například i méně známé ovoce jako jsou moruše, muchovníky, kamčatské borůvky, nebo arónie, u většiny druhů ve velikostech od vysokokmenů až po žádané zákrsky.

Trendem posledních let jsou menší stromy na terasy, pěstované v květináčích. „Jsou to stromy buď pro malou zahradu, nebo přímo na terasu. Na terasy samozřejmě patří jak ovocné, tak okrasné stromy. Jsou to většinou zakrslé odrůdy přiměřené velikosti, kterou si udrží i v budoucnu, a nebude nutné řešit to pilou. Právě tady je ale poradenství nezbytné,“ říká ředitel společnosti Florcenter Komzák.

Florcenter Olomouc

Šlechtitelů 802, 783 01 Olomouc

www.florcenter.cz

 

Vlastimil Blaťák