Proti Klokanům o první jarní výhru. Sigma v sobotu hostí Bohemians

S jednoznačným cílem zvítězit a prolomit tak nepříznivou jarní bilanci půjdou do sobotního zápasu fotbalisté Sigmy Olomouc. Hanáky do boje povede z pozice hlavního trenéra Jiří Saňák s asistenty Ivo Gregovským a Davidem Bernatíkem. Soupeřem Sigmy budou od 15 hodin na Andrově stadionu pražští Bohemians.

Sigma do zápasu půjde pod vedením nového hlavního trenéra. Václava Jílka, který byl v pondělí od týmu odvolán, nahradil ve funkci jeho dosavadní asistent Jiří Saňák. Ten už si jednou pozici hlavního kouče na lavičce Sigmy v ligovém utkání vyzkoušel, když v minulém ročníku za Jílka zaskakoval v zápase proti Jablonci, který skončil vítězstvím Hanáků 3:0. Saňákovými asistenty se stali Ivo Gregovský a David Bernatík, kteří doposud společně působili u sedmnáctky.

Je to pro mě samozřejmě v něčem jiné, když se na zápas chystám jako hlavní trenér. Každý člen týmu má svou zodpovědnost, ale hlavní trenér tu největší. Na druhou stranu to asi není dramatická změna. Všichni tady pracujeme na tom, abychom podali maximální výkon. V principu ale děláme to, co vždycky, analýzy soupeře a další standardní věci,“ řekl Jiří Saňák před sobotním utkáním.

Sigma zatím v roce 2024 nepoznala radost z ligového vítězství, z dosavadních čtyř zápasů vytěžila pouze bod za remízu s Hradcem Králové. Bohemka je na tom podobně, ve třech zápasech rovněž nezvítězila, když remizovala v Hradci a Ostravě, doma v Ďolíčku podlehla Plzni. I v součtu s podzimem čeká na vítězství od 11. listopadu, kdy porazila 1:0 Karvinou. Na tři body nedosáhla v sedmi zápasech za sebou, zároveň však pouze dvakrát prohrála. Bohemians přijedou do Olomouce na desáté pozici.

I Bohemku potkal nějaký výsledkový výkyv podobně jako nás. Jaký to na ně má vliv, to těžko říct, když tam člověk není. Vždycky do toho promlouvá spousta faktorů. Jejich tým je pohromadě delší dobu, není tam moc změn, mají už nějakou donu i stejného trenéra. Sázejí na týmové pojetí. Našli jsme jejich silné i slabší stránky, ale to nechci prozrazovat. Chystáme se na soupeře, to je jasné, ale především se musíme chystat na svůj vlastní výkon. Ten je pro nás zásadní,“ pokračoval Saňák.

Klokani minulý víkend odehráli bláznivý zápas v Ostravě. Domácí Baník se ve 32. minutě dostal gólem Buchty do vedení, o tři minuty později pak sudí po intervenci VARu neuznal druhý gól Slezanů. Po hodině hry mohl srovnat Hybš, ale neproměnil penaltu, krátce poté byl po úderu loktem vyloučen Puškáč, Klokani dohrávali v početní nevýhodě a v 71. minutě přečkali další gól Baníku, znovu po zásahu videa. V 83. minutě se svěřencům trenéra Jaroslava Veselého podařilo srovnat trefou Hufa na konečných 1:1.

Česká liga celkově je hodně bojovná, náročná soubojově a intenzitou. To se nemění s žádným soupeřem. Znám trenéra Jardu Veselého, který u týmu Bohemky dělá skvělou práci a věřím, že na to naváže i u repre. Těším se na ten souboj i na ten zápas jako takový. Bohemians určitě budou makat a dřít, ale stejně tak my. A věřím, že to zvládneme,“ věří Saňák.

Pražané nenavazují na loňskou úspěšnou sezónu, kdy jim 4. místo zajistilo účast v předkole Evropské konferenční lize. Jednou z příčin je špatná ofenziva, která konto soupeřů zatížila 18 góly, což je po 22. kole nejnižší číslo v lize. Pomoci zlepšit tuto statistiku jim v zimě přišel již zmíněný David Huf, který byl na podzim v dresu Chrudimi nejlepším střelcem FORUTNA:NÁRODNÍ LIGY.

Trenér Sigmy bude mít k dispozici Víta Beneše, který si minulý víkend proti Českým Budějovicím odpykal karetní trest. „Co se týká zdravotního stavu, tak děláme všechno pro to, aby byl třeba aspoň na část zápasu připravený Juraj Chvátal. Ale teprve uvidíme, jak to s ním bude. Podobně je to i u Matúše Macíka, který měl virózu,“ řekl Saňák.

Zápas mezi Sigmou a Bohemians bude řídit Petr Hocek, jemuž budou asistovat Jiří Pečenka a Petr Kotalík. Čtvrtým sudím bude Stanislav Volek, k videu zasedne Tomáš Kocourek s asistentem Jiřím Křížem.

Tisková zpráva