Počítejte hodiny, podzemí vydá poklady už na Velký pátek! Čtrnáct jeskyní začne sezónu s předstihem

Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova a Bozkovské dolomitové jeskyně v Podkrkonoší otevřou dle prodloužené otevírací doby pro duben již od Velkého pátku 29. března

Pět jeskyní v Olomouckém kraji (Javoříčské, Mladečské, Na Pomezí, Na Špičáku, Zbrašovské aragonitové) a Chýnovská jeskyně u Tábora budou mít otevřeno jako v dubnu od úterý do neděle už od Zeleného čtvrtku 28. března 2024. Mimořádně bude všude otevřeno i na Velikonoční pondělí. „Bylo by škoda, když letos velikonoční svátky a prázdniny připadly už na březen, připravit turisty o možnost podívat se v rámci prvních jarních dní i do některé ze zpřístupněných jeskyní,“ říká ředitel Správy jeskyní ČR Lubomír Přibyl.

Jeskyně se otevírají. Půjdete?

V Koněpruských jeskyních u Berouna v Českém krasu od Velkého pátku uvítá kromě krápníkového podzemí první návštěvníky i letošní největší novinka – Dům přírody Českého krasu. Nahradil původní provozní budovu a nabídne programy pro školy i veřejnost, interaktivní expozici o přírodě a historii chráněné krajinné oblasti a multifukční sál pro výstavy i projekce. V Mladečských jeskyních až do konce dubna sbírají návrhy na jméno či přezdívku pravěké kromaňonské dívky, jejíž pravděpodobnou tvář před časem vědci zrekonstruovali.

Kromě tradičních prohlídek po pevných chodnících s elektrickým osvětlením jsou i letos zájemci zváni na zážitkové prohlídkové trasy v Moravském krasu. První z nich s názvem Po stopách Nagela ve Sloupsko-šošůvských jeskyních zahrnuje i dvanáctimetrový svislý žebřík, desetimetrovou ferratu po stěně jeskyně v místech které podemlela voda, několik „plazivek“ nízkými průrvami i kus chůze podzemním tokem. Zážitková trasa Za tajemstvím jeskyně je také ve Výpustku u Křtin, kde s přilbami, čelovými světly a v podřepu zájemci uvidí dříve nepřístupnou Nízkou chodbu. Ta s devadesáti centimetry výšky dělá čest svému jménu, ale za chůzi „po čtyřech“ odmění návštěvníky pohledem na spoustu tenkých krápníkových brček. Podívají se i do prostoru mezi vestavěným armádním velitelstvím a přírodní stěnou jeskyně, kde nechybí takzvané jeskynní perly.

Také letos je v plánu mnoho kulturních událostí v krasovém podzemí. Například v sobotu 20. dubna 2024 v Jeskyni Na Špičáku vystoupí ženský pěvecký sbor Radost a v Koněpruských jeskyních bude prohlídka z poezií Mater Speciosa. V pondělí 22. dubna v Mladečských jeskyních zahraje Felix Slováček jr. V červnu od 5. do 9. budou jeskyně Moravského krasu hostit další ročník hudebního festivalu Čarovné tóny Macochy. Dómy Zbrašovských jeskyní o letních prázdninách opět oživí umělecké výtvarné instalace. V jednání jsou i další kulturní programy v jeskyních. Rozhlehlé podzemí Výpustku si lze pronajmout také pro společenské či firemní akce.

S nabídkami a otevíracími dobami zpřístupněných jeskyní v České republice se lze podrobněji seznámit na webu www.caves.cz.

Lenka Pěkná