Na Floře jsou davy, For Model 2024 zaujal. Nabízí lodě, stíhačky, ale i raketoplán

Sympatickou návštěvnost měl letošní olomoucký For Model již v pátek, v sobotu ale dorazily na Výstaviště Flora davy. Kromě lodí a letadel nabízí letos také například automobilové veterány a závodní dráhu motokár.

„For Model patří mezi nejoblíbenější akce, které na Výstavišti Flora Olomouc pořádáme. Díky naší spolupráci s desítkami sběratelů a modelářů se návštěvníci mohou opět těšit na tři dny plné zážitků. Mám radost, že se i letos přihlásili modeláři, kteří se u nás prozatím se svými díly nepochlubili. Veřejnosti tak představíme exponáty, které v minulých letech neměla možnost vidět,“ uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

K vidění jsou tak modely všech kategorií, plachetnice, ponorky i bojová plavidla. Své místo na populární výstavě mají také plastikové a papírové modely současných automobilů i automobilových veteránů, autodráhy anebo modely stavebních strojů či kamionů.

Část výstavy je věnovaná leteckému modelářství. Lidé mohou obdivovat letadla všech kategorií s elektromotory i se spalovacími motory. Jde jak o civilní a vojenská, tak i o akrobatická letadla, dále makety vrtulníků či větroně, ale i o plně funkční raketovou techniku.

Pavilon E  již tradičně patří železničním modelářům. Letos však modulová železnice nabízí novou trasu s novými zastávkami. Zastoupeny jsou všechny rozchody. Další novinkou je železnice s celoročním provozem, přenesená do pavilonu ze zahradního plenéru.

Jednou z nejoblíbenějších částí výstavy For Model je každoročně vodní plocha umístěná přímo v pavilonu A. Využijí ji lodní modeláři se svými plachetnicemi, ponorkami a dalšími bojovými plavidly.

Interaktivní expozice filmové a televizní techniky: Převinete ručně celovečerní film? Měří přes tři kilometry

Součástí výstavy je také expozice filmové a televizní techniky. Letos nese název Promítací technika zaniklých olomouckých kin, reflektuje tak nedávné znovuotevření někdejšího olomouckého kina Central.

„Návštěvníky v této expozici seznámíme s dochovanými funkčními promítačkami a inventářem z olomouckých kin Mír, Central, Svatý Kopeček, Jas anebo Lípa. Práci promítače „analogového“ kina bude moci okusit každý, kdo na ruční převíječce zkusí přetočit celovečerní film o délce tří a půl kilometru,“ uvedla Lenka Weiserová, manažerka výstavy For Model 2024.

Interaktivní výstava For Model 2024 začíná každý den vždy v 9 hodin ráno. V pátek a v sobotu bude otevřená do 18 hodin, v neděli do 17 hodin.

Návštěvníci mohou počítat také s několika gastrozonami s pestrou nabídkou kvalitního občerstvení.

Historický vlak bude mít zastávku jen kousek od Výstaviště Flora

V sobotu 23. března budou moci lidé na výstavu For Model 2024 dorazit opravdu stylově. A to historickým vlakem složeným z vozů lidově nazývaných Hurvínek, jež se vyráběly v rozmezí let 1948 a 1956. Na koleje vyjedou díky pokračování dlouholeté spolupráce Výstaviště Flora Olomouc s ČD Nostalgie.

„Jezdit budou celý den mezi stanicemi Olomouc – hlavní nádraží a Olomouc – Řepčín a zpět. Na trase je i zastávka Olomouc – Nová Ulice, ze které se pěšky na Výstaviště Flora a akci For Model 2024 dostanete za necelých pět minut,“ doplnil Michal Poláček, tiskový mluvčí Výstaviště Flora Olomouc.

Jízdenky budou k dostání před odjezdem přímo ve vlaku. Milovníci starých vlaků se v rámci těchto historických souprav mohou těšit jak na samotné motorové vozy řady M 131.1 s 48 místy k sezení, tak i na jejich přípojné vozy Blm, kde je 53 míst, a BDlm se služebním oddílem a dalšími 42 místy k sezení.

SOUHRNNÉ INFORMACE

For Model 2024
22. – 24. března
pá – so 9:00 – 18:00, ne 9:00 – 17:00
Výstaviště Flora Olomouc: pavilon A, E a okolí

Vlastimil Blaťák