Moravští madrigalisté z Kroměříže vystoupí o Velikonocích na šternberském zámku. Těšte se, je na co

Hrad Šternberk chystá na Velikonoce zajímavý kulturní program, jehož vrcholem bude živé vystoupení smíšeného pěveckého sboru Moravští madrigalisté z Kroměříže. V Rytířském sálu zazní nejkrásnější renesanční madrigaly autorů jako jsou např. Giovanni Pierluigi da Palestrina či Orlando Lasso.

Velikonoční prohlídky hradu Šternberk plánujeme od čtvrtka 28. 3. do soboty 30. 3. 2024 vždy od 10 do 16 hodin. Provázet budeme na obou návštěvnických okruzích. Výklad průvodců bude rozšířen a seznámí návštěvníky nejen s historií hradu Šternberk, ale rovněž s historií Velikonoc. Návštěvníci se dozvědí zajímavé informace týkající se nejvýznamnějších jarních svátků. V historických interiérech hradu bude instalovaná velikonoční výstava, v letošním roce nově doplněná o květinovou výzdobu.

Vstupné:

  • Základní: 200 Kč
  • Snížené (senioři, studenti): 160 Kč
  • Děti (6–17 let): 60 Kč
  • Děti do 5 let: zdarma

 

Dětský velikonoční jarmark na hradě Šternberk už v  sobotu

Tradiční součástí svátečního víkendu je VELIKONOČNÍ JARMARK plný tvořivých dílen pro děti i rodiče. Jarmark se uskuteční v sobotu 30. března 2024. Začátek je naplánován na 10 a konec na 16 hodin. V prostorách hradu budou připraveny tvořivé dílny zaměřené na výrobu tradičních velikonočních předmětů. Nejen děti uvítají možnost vyzkoušet si výrobu rozličných velikonočních dekorací a aranžmá, pletení pomlázek nebo zdobení kraslic. Všechny výrobky si děti odnášejí domů. V případě zájmu se do tvoření mohou zapojit i rodiče.

Úžasná enesanční hudba v Rytířském sále rozezní hrad v neděli

V neděli 31. 3. 2024 rozšíří prohlídky hradu hudební vystoupení v Rytířském sále. Vystoupení bude součástí prohlídek prvního základního okruhu. Návštěvníci se mohou těšit na živé vystoupení smíšeného pěveckého sboru Moravští madrigalisté z Kroměříže. V Rytířském sálu zazní nejkrásnější renesanční madrigaly autorů jako jsou např. Giovanni Pierluigi da Palestrina či Orlando Lasso. Madrigaly představující milostnou lyrickou tvorbu, a právě láska ve všech myslitelných podobách spojuje všechny skladby tohoto vystoupení. Pro návštěvníky, kteří preferují tradiční prohlídky hradu zaměřené na historii objektu, bude k dispozici druhý základní okruh.

Začátky prohlídek s hudebním vystoupením:

10.00 / 11.00 / 13.00 / 14.00 / 15.00 / 16.00

Vstupné:

  • Základní: 240 Kč
  • Snížené (senioři, studenti): 190 Kč
  • Děti (6–17 let): 70 Kč
  • Děti do 5 let: zdarma

 

Pečení velikonočních jidášů v pondělí, ochutnávka součástí prohlídek

V pondělí 1. 4. 2024 připravíme pro všechny návštěvníky malé, ale chutné překvapení. Přímo v historických kachlových kamnech, nacházejících se v Liechtensteinské kuchyni, budeme péct tradiční velikonoční pochoutky – jidáše. A každý návštěvníky na závěr prohlídky dostane jeden kousek jako poděkování za návštěvu našeho hradu. Zda si hotový jidáš odnesete domů nebo sníte přímo na místě, to už necháme na vás. Ochutnávka bude součástí všech pondělních prohlídek hradu, které v Liechtensteinské kuchyni tradičně končí. Těšíme se na vaši návštěvu.

Jan Gottwald