Kroměříž chystá výstavu forografií Karla Kryla z Toronta. Od jeho narození uplyne osmdesát let

Týdnem pro Kryla oslaví město Kroměříž osmdesáté výročí narození jedné ze svých nejvýznamnějších osobností. Program věnovaný nejen výročí narození, ale i třiceti let od předčasného úmrtí Karla Kryla, jedinečného básníka a hlasu národa, proběhne od pondělí 8. dubna do pátku 12. dubna.

Město Kroměříž si letos připomene i výročí narození i úmrtí básníka a písničkáře Karla Kryla, a to v rámci Týdne pro Kryla (8.–12. dubna) a v pořadu Dámy hrají Kryla 17. listopadu.

Program odstaruje v pondělí 8. dubna Expozice Karla Kryla v Klubu Starý pivovar, nazvanou Kryl v Torontu. Návštěvníci uvidí množství fotografií pořízených Alešem Březinou a Marií Gabánkovou v roce 1988 během pobytů Karla Kryla v Torontu. Dočkají se také odhalení portrétu Karla Kryla, malovaného Marií Gabánkovou v Kanadě v roce 1984. Vernisáž se koná rovněž u příležitosti 40. výročí vzniku portrétu. Portrét nebyl dosud nikdy v ČR vystaven.

Autor fotografií Aleš Březina působil jako redaktor Nového domova v letech 1981-1990 dále jako spolupracovník Hlasu Ameriky, Svobodné Evropy, producent československého televizního vysílání OKNO, které pořídilo záznam z Krylova koncertu 1. dubna 1988. Od roku 1991 až do roku 2020 vydával časopis Satellite 1-416.

Maria Gabánková je autorkou většiny fotografií Karla Kryla v Torontu. Vytvořila jeho portrét v roce 1984, během jeho pobytu. Dále je autorkou portrétů předních osobností – manželů Škvoreckých, krasobruslařky Aji Vrzáňové, hokejisty Miroslava Fryčera, hudebního skladatele Oskara Morawtze, pianisty Antonína Kubálka, profesora H. G. Skillinga a dalších. Vyučovala na torontské umělecké škole Ontario College of Art and Design University (1991-2015). Její portréty jsou zastoupeny v Canadian Agricultural Hall of Fame.

Vlastimil Blaťák