Kravské mléko kočce v žádném případě nedávejte, říká Alena Lišková z Nataly´s Pet Shop

Hluboce zakořeněný mýtus, že kočky pijí mléko, je nesmysl. Kočka nedokáže trávil laktózu a po kravském mléce bude trpět bolestmi břicha, nadýmáním a průjmy. „Pokud na tom trváte, je dnes na trhu celá řada produktů, které kočkám nevadí,“ říká Alena Lišková z Nataly´s Pet Shop v Olomouci.

Mléko přirozeně patří k začátku života každého savce. Mluvíme přirozeně o mateřském mléce. U kočky začíná odstavování ve věku čtyři až pět týdnů,“ říká Alena Lišková z olomouckého Nataly´s Pet Shop.

Jaké složky musí strava pro kočky obsahovat?

Kočka je, na rozdíl od psa, výhradně masožravec, a strava tomu musí odpovídat. Kočka má vyšší nároky na obsah živočišných bílkovin v potravě. Bílkoviny jsou pro kočku důležité tím, že jsou jediným zdrojem aminokyselin, které jsou nezbytné pro tvorbu a údržbu svalové tkáně, další funkcí je např. metabolismus energie. Organismus kočky si nedokáže vytvořit bílkoviny sám, jsou tedy životně důležité a musí být obsažené v krmivu.

Když už mléko pro koťátko není potřeba, stane se jeho trávicí systém intolerantní vůči laktóze, přírodnímu cukru, který mléko obsahuje. V tenkém střevě se přestane vytvářet enzym laktáza. Ten mláďatům pomáhá štěpit laktózu a získávat z ní energii. Po odstavení od mateřského mléka postrádá výroba tohoto enzymu smysl a tělo nikdy nedělá nic zbytečně.

Problematické jsou ale sacharidy obecně. Kočka není schopna sacharidy správně trávit z důvodu absence amylázy, což je trávicí enzym, který štěpí cukr a činí ho stravitelným. Proto by jeho spotřeba ve výživě koček neměla přesáhnout více jak deset procent,“ říká Lišková.

Nataly´s Pet Shop sídlí v Olomouci na Wolkerově ulici. Nabízí nejkvalitnější krmiva pro psy, kočky, i ostatní domácí mazlíčky a doplňkový sortiment.

Nataly´s Pet Shop

Wolkerova 42, Olomouc

Vlastimil Blaťák