Jakou péči správně dopřát činčile? Milují oříšky, říká Alena Lišková z Nataly´s Pet Shop

Činčily jsou malí hlodavci, kteří se dožívají 15 let až 20 let. Jsou to noční tvorové, kteří v noci řádí a ve dne spí. Pro jejich chov potřebujeme hlavně trpělivost. „Jako správné krmení činčily bych doporučila speciální granule a pamlsky ve tvaru koleček, které jsou určeny pro všechny hlodavce, jsou zdravé a bez škodlivých látek a chemikálii,“ uvádí chovatelka činčil Viktorie Lišková.

O krmení činčil a péči o ně zajímá mnoho let, a společně s majitelkou Nataly´s Pet Shop, svojí tetou Alenou Liškovou dokáží ostatním chovatelům nejen prodat tu nejlepší stravu, ale i dobře poradit se vším, co se týká domácího chovu těchto zvířat.

Milují oříšky, ale i slunečnici

Jako pamlsky můžeme činčilám jednou až dvakrát denně dávat například oříšky, jablíčka, mrkev a slunečnicové semínka. Na hlodání a obrušování zoubků jim můžeme dát čerstvou jabloňovou ústřičnou větvičku, nebo pořídit normální bezbarvou ohlodávací kousky kraclíků. Jako další bych určitě zařadila seno, ale nemíchejte ho s granulemi,“ říká Viktorie Lišková. Doporučuje naopak sušené lístky například slunečnice nebo lučního kvítí. Také potřebují velkou napáječku s vodou. „Pozor, činčila nesmí žrát obyčejnou trávu jinak by se nafoukla a umřela,“ říká Lišková.

Základem je prostorná klec

Činčily by měly by mít velkou prostornou klec, kde mohou skákat a hrát si, ale neměly by v ní mít žádné plastové hračky a cokoliv, co by mohly rozkousat.Činčila, ale třeba i osmák, ocení nejvíc vyšší klec, vhodnou pro lezení.

S činčilami se můžete i mazlit, ale opatrně, abyste jim neublížili. „Nejlepší je aspoň hodinu denně je nechat proběhat v prostoru, kde víte, že nikam nezalezou. Pokud je budete z klece pouštět, dejte pozor. Činčila nesmí přijít do kontaktu s vodou. Nesmí být v průvanu a ve velkém hluku, má ráda teplo. Také buďte opatrní, pokud máte kočku nebo psa,“ uzavítá Viktorie Lišková.

Nataly´s Pet Shop sídlí v Olomouci na Wolkerově ulici. Nabízí nejkvalitnější krmiva pro psy, kočky, i ostatní domácí mazlíčky a doplňkový sortiment.

Nataly´s Pet Shop

Wolkerova 42, Olomouc

Vlastimil Blaťák