Jak správně krmit králíka? Základem je směs sena, zeleniny, ovoce a čerstvé vody říká Alena Lišková z Nataly´s Pet Shop

Přestože dobrých rad, jak správně krmit kočku nebo psa, najdete všude nepřeberně, lidé chovají i například králíky nebo morčata. „A existuje velmi mnoho omylů o tom, co by tato zvířata měla jíst,“ říká Alena Lišková z Nataly´s Pet Shop v Olomouci.

Stravovací plán domácích králíků by měl zahrnovat čistou vodu a alespoň jeden svazek vysoce kvalitního sena denně o velikosti králíka samotného. Můžete také poskytnout omezené množství listové zeleniny. Navíc by vaši králíci měli mít ideálně přístup k rostoucí trávě na pastvě. Kromě toho lze podat příležitostně malé množství mrkve nebo jablka.

Zažitým omylem je, že by měl králík dostávat především mrkev a hlávkový salát, nebo nedejbože pravidelné porce granulí,“ říká Lišková.

Základem je čerstvé seno. Vojtěška je mýtus

Čerstvé seno dobré kvality by mělo být vždy dostupné a v ideálním případě by králíci měli mít přístup k rostoucí trávě pro pastvu. Nikdy ale nekrmte králíka trávou ze sekačky!

Čerstvé seno by mělo tvořit většinu potravy králíka a musí být vždy k dispozici. Dospělí králíci mohou jíst timotejku a jiné druhy trávy, zatímco mladší králíci by měli být krmeni vojtěškou. Jetel by se neměl podávat dospělým králíkům z důvodu vyššího obsahu bílkovin a cukru,“ vysvětluje Alena Lišková. Seno je důležité pro králíky, protože poskytuje nezbytnou vlákninu potřebnou pro dobré zdraví trávicího traktu a pomáhá opotřebovat králičí zuby (které neustále rostou).

Morče potřebuje kromě sena i zeleninu

I pro morčata je základem stravy seno. Jelikož jsou i morčata hlodavci, kterým neustále dorůstají zuby, musí mít neustále k dispozici něco dobrého na ohlodávání. A to něco je právě seno, které má nejen takovou strukturu, která umožňuje snadné broušení stoliček, ale také obsahuje velké množství vlákniny.

Zeleninu morčeti podávejte párkrát do týdne, přičemž dohromady by jí mělo dostat 100–200 g. Množství přizpůsobte zdravotnímu stavu a kondici morčete, a také se snažte dávkovat tak, aby po krmení v kleci nezůstávaly zbytky. Nikdy morčeti nepodávejte zeleninu zapařenou, plesnivou či shnilou!“ vysvětluje Alena Lišková.

Na nové druhy zeleniny svého mazlíčka zvykejte pomalu a dobře sledujte jeho reakce. Zvláště opatrní buďte u zeleniny, která obsahuje kyselinu šťavelovou či ve větším množství nadýmá. Takovouto zeleninu se doporučuje morčatům dopřávat maximálně dvakrát za týden a v opravdu malém množství.

Nataly´s Pet Shop sídlí v Olomouci na Wolkerově ulici. Nabízí nejkvalitnější krmiva pro psy, kočky, i ostatní domácí mazlíčky a doplňkový sortiment.

Nataly´s Pet Shop

Wolkerova 42, Olomouc

Vlastimil Blaťák