Jak bude o Velikonocích otevřeno? V pondělí můžete jen do trafik a na benzínku, v pátek normálně

Na Velikonoční pondělí 1. dubna je v provozovnách nad 200 metrů čtverečních prodejní plochy zakázán prodej, na Velký pátek se tento zákaz nevztahuje. To říká ustanovení zákona o prodejní době v maloobchodě, zakazující prodej o některých státních svátcích v provozovnách větších než 200 metrů čtverečních a dalších provozovnách. Velikonoční pondělí vychází na 1.dubna.

Podle zákona č. 223/2016 Sb. o prodejní době v maloobchodě, je prodej v provozovnách s prodejní plochou větší než 200 metrů čtverečních zakázán v Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok 1. ledna, na Velikonoční pondělí, na Den vítězství 8. května, na Den české státnosti 28. září, na Den vzniku samostatného československého státu 28. října, a na 1. a 2. svátek vánoční, tedy 25. a 26. prosince. Prodej je zakázán též 24. prosince na Štědrý den a to od 12.00 do 24.00 hodin. Ustanovení, zakazující prodej v provozovnách s prodejní plochou větší než 200 metrů čtverečních, tak platí i pro nadcházející Velikonoční pondělí 1. dubna. Na Velký pátek 29. března se zákaz nevztahuje.

Zákaz prodeje se vedle provozoven s prodejní plochou větší než 200 m² vztahuje i na prodejní a výkupní dobu zastaváren, provozoven určených k obchodování s použitým zbožím a zařízení určených ke sběru a výkupu odpadů, a to bez odhledu na velikost prodejní nebo výkupní plochy. Nevztahuje se na prodej na autobusových a vlakových nádražích a letištích, tedy v místech se zvýšenou koncentrací cestujících. Omezení se též nevztahuje na prodejny ve zdravotnických zařízeních, lékárny a benzinové pumpy.

Jaká plocha se počítá do velikosti provozovny?

celková plocha, kam zákazníci mají přístup, včetně zkušebních místnost

plocha zabraná prodejními pulty a výklady

plocha za prodejními pulty, kterou používají prodavači

 

Vlastimil Blaťák