Cyklotrasy v Koutech nad Desnou jsou do konce června uzavřené. Intenzivně se tam těží dříví

V lesích v blízkosti vyhledávaného areálu Kouty nad Desnou se zpracovává dříví a práce potrvají do konce června. Do té doby se kvůli bezpečnosti uzavřely na úzké, prudké a často nepřehledné asfaltce dva úseky cyklotrasy č. 61554 – tříkilometrový od přístřešku „U Štěrku“ směrem na Medvědí horu a 1,5 kilometrů dlouhý úsek na trase č. 6158 směrem na vrch Čepel.

„Přes cestu jsou natažené lanovky, které přibližují celé stromy. Pohybují se tam traktory a vyvážecí soupravy, asfaltový povrch pokrývá kluzké jehličí, u cest jsou skládky dříví,“ říká tamější lesní správce Ján Dvořák a pokračuje: „Díky mírné zimě jsme zahájili práce hodně brzy, kdy ještě v lese nebylo mnoho lidí, a zvlášť cyklistů. Ti se ale po zahájení letního provozu lanovky v Koutech dostanou na Medvědí horu a budou počítat s prudkým sjezdem dolů, aniž by tušili, co je v některých úsecích čeká. V rychlosti se pak těžko situaci přizpůsobí. Naším dočasným opatřením tedy předcházíme vážným úrazům“. V místě se v červnu tradičně jezdí vrchařský úsek cyklistického Závodu míru. „Jde o jednorázovou několikahodinovou mezinárodní akci, se kterou počítáme a vyjdeme organizátorům vstříc. Pak ale musíme pokračovat, aby byly letní prázdniny už bez omezení,“ dodal.

Opatření zaznamenaly už Mapy.cz, informace o nich bude i v kouteckém areálu a přehledně vyznačené jsou i zde:  https://mapy.cz/s/fodazotehu. Dobrou zprávou je, že cesta není jediná, kterou se návštěvníci mohou vydat k horní nádrži elektrárny Dlouhé stráně. Trasa z Koutů nad Desnou kolem dolní nádrže je průjezdná a bike parku Kouty se omezení netýká.

Vlastimil Blaťák