Co kupují Američané a co může Sigma vlastně prodat: Klíč k pochopení jednání s investory v kostce

Americká společnosti Blue Crow Sports Group nadále jedná o majetkovém vstupu do fotbalového klubu Sigma Olomouc, detailních informací o průběhu jednání je veřejných jen pomálu. Není ale třeba na jednáních sedět, aby si člověk položil základní otázku: Co vlastně chce Sigma prodat, když dlouhá léta už vůbec nic nemá?

Blue Crow Sports Group mají zřejmě jednoduchý záměr: jako majitelé Vyškova si uvědomili, že klub, aspirující na postup do nejvyšší soutěže, nemá odpovídající stadion. Koupě prvoligového klubu, který potřebnou infrastrukturou disponuje, by pro Američany mohla být řešením, a aby člověk vně všech jednání tuto rovnici pochopil, nemusí na příslušných schůzkách bezpodmínečně sedět.

Zde ale nastává kámen úrazu, protože Sigma nevlastní skoro žádný majetek. Co vlastně ti Američané mohou koupit? Má pro ně taková transakce potom vůbec smysl? Potká se jejich představa s představou vedení klubu?

Co kupují Američané a co vlastně může sigma prodat

Zcela jistě má Sigma nějakou představu o kupní ceně – hovoří se zákulisně o čtyřiceti milionech korun ročně, které je potřeba do klubu nalít. Potom ovšem musí být představa klubu o své vlastní ceně ulítlá do nebeských výšin – aniž by však klub mohl nabídnout odpovídající protihodnotu. Co vlastně ti Američané mohou koupit?

Nemovitý majetek Sigma žádný nevlastní, kromě tréninkového centra v Řepčíně na okraji města, který má napůl se spolkem. Je to příběh, který má smutný počátek před lety, a víc toho už Sigma nemá. Mezitím prodala tréninkový areál i s umělkou, byty hráčů, a nakonec i městu stadión.

Co dál by mohlo být k prodeji?

  • Sigma má přidělenou ligovou licenci na první a druhou ligu (ovšem když nedojbože sestoupí, tak ji ztrácí), která nějakou hodnotu má, otázka je, jestli dostatečnou k tomu, aby byly uspokojeny představy vedení klubu o tom, za kolik se touží BCSG prodat. Hodnotu nelze jednoduše určit ani odhadem, nicméně pro srovnání, v roce 2012 nabízel pan Honda za 80% klubu 8 milionů eur – ovšem tehdy ještě za klub s majetkem! Avšak: pokud by se licenci přece podařilo prodat, peníze z prodeje by šly tak jako tak spolku, ne akciovce. To je podstatný bod.
  • Sigma dále zcela jistě vlastní práva na hráče, celý tým. Hráči mají bezesporu vyčíslitelnou hodnotu, ovšem pro příklad – hráč, který má uzavřenou dvouletou smlouvu, z níž uplynul rok, jednoho dne mít zpeněžitelnou hodnotu logicky již nebude.

A dál Sigma nevlastní už nic, tudíž nic nemůže být k prodeji.

Vlastimil Blaťák