Anonymní střelec hrozí několika univerzitám a chce výkupné, policie obsazuje budovy

Anonymní oznamovatel hrozí v pondělí ráno střelbou na několika univerzitách, a žádá výkupné. Uvedla to Policie ČR na sociální síti X. Po oznámení o potenciální hrozbě začali policisté ihned činit všechny potřebné kroky k zajištění bezpečnosti všech možných dotčených objektů.

Na sociální síti X se příspěvek policie objevil o půl jedenácté dopoledne. Později policie doplnila, že výhružka nesměřuje konkrétně ke dnešku. „Nyní komunikujeme se všemi dotčenými univerzitami a následně budou nastavena bezpečnostní opatření a to i na základě vyhodnocení všech rizik,“ uvedla policie.

Má se jednat o celkem šest vysokých škol, anonymní oznamovatel přitom žádá výkupné v bitcoinech. Hromadný e-mail měl přijít v devět hodin ráno.

„Vedení univerzity se společně s policií dohodlo na preventivních opatřeních, která z pochopitelných důvodů nelze zveřejňovat. Určitě nechceme nic podcenit, zároveň ale také chceme předejít šíření paniky. O větší obezřetnost a všímavost jsme požádali rovněž všechny fakulty a součásti univerzity, o totéž prosíme i všechny zaměstnance a studenty.
Jsme nadále v kontaktu s policií a řídíme se jejich doporučeními,“ uvedla Univerzita Palackého na svém facebooku v pondělí po poledni.

Vlastimil Blaťák