Už jen hodiny do výkopu. Sigma vstoupí do ligového jara v sobotu v Liberci

Po téměř dvouměsíční pauze se o víkendu rozejde FORTUNA:LIGA, která má na programu zápasy 20. kola. Sigma se na úvod jarní části soutěže představí na severu Čech. V sobotu od 15. hodiny bude jejím soupeřem Liberec. Slovan je po podzimu osmý, na pátou Sigmu ztrácí jen tři body. Hanáci mají k dobru odložené utkání v Teplicích.

V posledních vzájemných utkáních mezi Olomoucí a Libercem se více dařilo celku z Moravy. V posledních šesti duelech Hanáci ani jednou neprohráli. Naposledy, když se oba celky střetly v 6. kole na Andrově stadionu, rozhodl druhý poločas. Po brankách Lukáše Juliše a Jakuba Pokorného se Sigma radovala z domácí výhry 2:0.

Liberec se připravoval v Turecku, v generálce přehrál polskou Łódź

Liberečtí fotbalisté se poprvé v novém roce sešli 3. ledna. První dva týdny se připravovali v domácích podmínkách a odehráli dva přípravné duely. V prvním nastoupili proti druholigovému polskému celku Miedź Legnica, který porazili 3:0. Následoval zápas s Jihlavou a remízový výsledek 2:2. Poté svěřenci Luboše Kozla odletěli do Turecka, kde absolvovali druhou část přípravy.

Na herním soustředění v Beleku, nedaleko pobřežního letoviska Antalye, se Slovan představil v dalších třech utkáních. Čtyřiadvacátého ledna liberečtí hráči porazili bulharský Černo More 1:0. O tři dny později Slovan remizoval 1:1 s polskou Wartou Poznaň a v generálce na ligu přehrál Widzew Łódź 2:0. V přípravě se nejvíce dařilo Nicolasovi Pennerovi a Ľubomíru Tuptovi, oba se trefili hned dvakrát.

Liberec ukázal svoji sílu, hlavně v závěru podzimu, kdy byl schopen v domácím prostředí porazit 3:0 Plzeň, hrál velmi dobrý zápas se Slavií. Do sezóny vstoupil dobře, pak měl pasáž, kdy mu trochu spadl řetěz, který se jim ale podařilo zpátky nahodit. Závěr měli velmi dobrý,“ řekl na adresu soupeře trenér Václav Jílek.

Slovan Liberec v zimní přípravě nenašel přemožitele. Mužstvo trenéra Kozla odehrálo pět zápasů, z nichž tři dovedlo do vítězného konce: Legnica 3:0, Černo More 2:1, Widzew Lodź 2:0, nerozhodně se rozešel s Jihlavou (2:2) a Wartou Poznań (1:1).

Vnímám ho jako silného soupeře, pokud ale chceme hrát nahoře, nemůžeme se na tohle dívat. Stejně potkáte v sezóně všechny mančafty. Liberec bude velmi dobrá prověrka na začátek jara, povedla se mu zimní příprava, měli jsme možnost vidět některé jeho zápasy. Očekávám vyrovnané utkání, které rozhodnou maličkosti,“ tuší Jílek.

Nejlepšími střelci libereckého Slovanu v dosavadním průběhu FORTUNA:LIGY jsou Christian Frýdek, Luka Kulenovič a L´ubomír Tupta, každý z nich vstřelil čtyři góly. Tupta na podzim nasbíral nejvíce gólových asistencí, svým spoluhráčům nahrál na pět branek.

Mezi třemi tyčemi se rovnoměrně střídají Hugo Jan Bačkovský (9 zápasů) a Olivier Vliegen (10). Více čistých kont na podzim vychytal Bačkovský (3). Nejvíce žlutých karet obdržel od sudích Marios Purzitidis, celkem pět. On a Ahmed Ghali jsou jedinými hráči Liberce, kteří v dosavadním průběhu soutěže uviděli červenou kartu.

Během zimní přestávky nedošlo v týmu Slovanu k výraznějším změnám. Mužstvo opustil záložník Lukáš Červ, který přestoupil do Plzně, na hostování do Varnsdorfu zamířil Tomáš Polyák. Novou tváří pod Ještědem je Lukáš Letenay. Slovenský útočník do Liberce přestoupil z Púchova.

Vlastimil Blaťák