Takhle vypadají olomoucký Jack Nicholson a sestra Ratchedová. Téma o svobodě má i dnes co říci, vzkazují herci

Přelet nad kukaččím hnízdem, v originále One Flew Over the Cuckoo’s Nest, patří ke klasikám filmové tvorby, natočen byl ale podle divadelní hry a podle románové předlohy. Hra byla uváděna v letech 1963 a 1964 na Broadwayi. Nyní se téma v Olomouci vrátilo na divadelní prkna. Jak vypadají olomoučtí McMurphy a slečna Ratchedová?

Do dnes už klasických postav sestry Ratchedové a Randala McMurphyho se na prknech Moravského divadla převtělili herci Vendula Nováková a Zdeněk Julina.

„Myslím si, že je to pořád hra hlavně o svobodě, a to je v dnešní době velmi aktuální. Svoboda je to nejdůležitější, co člověk může mít. Nenechat se zblbnout lidma, kteří to myslí dobře, a s milým krásnbým úsměvem likvidují všechny kolem, a dát si na takové lidi pozor,“ říká olomoucký představitel McMurphyho Zdeněk Julina. „Touha po svobodě je neustálá a prostupuje celým dějem. Touha žít, vymanit se,“ souhlasí jeho herecká partnerka Vendula Nováková.

Usměvavá herečka se během představení nesmí usmát. Jsem koncetrovaná, říká

Na nacvičení hry měli herci pouhých pět týdnů namísto normálních šesti až sedmi, premiéru ale stihli. Moravské divadlo nyní hru uvádí jednou za měsíc, reakce publika jsou podle obou herců velmi vstřícné. „Až jsem sám překvapený, protože přeci je Jack Nicholson měl nějakých čtyřicet let, když to hrál, já mám hrubě přes padesát. Toho věkového rozdílu jsem se bál. Shodli jsme se ale, že poselství svobody platí v jakémkoli věku,“ dodává Julina. Naopak představitelka slečny Ratchedové, Vendula Nováková, působí výrazně pladší, než představitelka filmové role. „Přesně takto jsme to pojali. Aby McMurphy byl starší a bude to jeho poslední životní zápas, zatímco já budu mladší, ale i takoví lidé jsou, kteří si jdou od počátku si za tím, že napravují svět,“ dodává Vendula Nováková.

Její role je velmi těžká tím, že se slečna Ratchedová během celé hry neusměje. „Tři hodiny jsem naprosto kocentrovaná, soustředěná. Ale i sestra Ratchedová se občas usmívá, protože to všechno myslí samozřejmě dobře,“ říká Vendula Nováková, která na rozhovor přišla rozesmátá a se smíchem na tváři absolvovala celý rozhovor.

Následující reprízu uvádí Moravské divadlo ve čtvrtek 15. února, hned následující dopoledne ale hrají hru znovu jako představení pro školy. „Jsme zvědaví, jak to mladí vezmou,“ přemýšlí Nováková.

Děj filmu (a nyní divadelní hry) se odehrává v psychiatrické léčebně, do které přichází profesionální karetní hráč Randall Patrick McMurphy, který má soudem nařízenou léčbu. Kriminálník McMurphy hraje pomateného, aby se vyhnul vězeňskému trestu za sexuální zneužití a násilné přepadení. Jeho představa pokojného života v ústavu je od začátku konfrontovaná s praktikami despotické vrchní sestry Mildred Ratchedové, která v součinnosti s vedoucím lékařem svému oddělení vládne pevnou rukou.

Vlastimil Blaťák