Přijde časné jaro? Meteorologové v Olomouci očekávají na víkend až 15 °C!

Olomoučané, těšte se! Po mrazivém lednu se na Hanou valí příjemné jarní teploty, a dočkáme se jich už tento víkend. Na svědomí je má k severu ustupující frontální rozhraní, a během nadcházející soboty a neděle bychom se měli dočkat až teplot okolo 15 °C.

Dlouhodobá předpověď, kerá před několika týdny slibovala kruté mrazy i na únor, se zatím nenaplňuje. Naopak! Na Hanou míří časné jaro s velmi příjemnými teplotami. Už tento víkend bychom se tak měli dočkat denních teploty 11 až 15 °C.

Ve čtvrtek ještě možná sníh, potom jaro!

Proměnlivé únorové počasí ještě podle předpovědi hrozí ve čtvrtek občasným sněžením a nočními teplotami jeden stupeň pod bodem mrazu, pak nás ale příroda příjemně překvapí. „Frontální rozhraní ustoupí dále k severu a po přední straně oblasti nízkého tlaku vzduchu nad západní Evropou k nám bude proudit teplý vzduch od jihozápadu. Ve čtvrtek bude řevážně zataženo, na většině území občasné sněžení nebo déšť se sněhem, během dne budou srážky přecházet v dešťové ve všech polohách. Nejnižší noční teploty 3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C, později odpoledne a k večeru oteplování. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s se bude večer měnit na jižní až jihozápadní a místy zesilovat,“ říká předpověď ČHMU pro Olomoucký kraj.

V pátek pak meteorologové očekávají zataženo až oblačno, zpočátku místy, postupně jen ojediněle déšť nebo přeháňky, s nejnižšími nočními teplotami 8 až 4 °C, nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C. Mírný jižní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Víkend potom prohřeje naše zkřehlé kosti. V sobotu očekáváme ještě oblačno až zataženo, ojediněle slabý déšť, ale nejvyšší denní teploty vystoupají až k 11 až 15 °C. Neděle by pak již měla být bez přeháněk.

Vlastimil Blaťák