Oteplování a tání sněhu mohou mírně zvedat hladiny řek, varuje olomoucká radnice

S výhledem na očekávaný vývoj počasí upozorňují meteorologové na možný nárůst hladiny řek Moravy a Bystřice. Vlivem dešťových srážek a tání sněhu na hřebenech hor zaznamenaly toky v povodí horní Moravy pozvolné vzestupy. Dle předpokladu by se ale výšky hladin neměly přiblížit ani k 1. stupni povodňové aktivity.

Situaci na vodních tocích a předpověď počasí neustále monitorují a vyhodnocují pracovníci havarijní služby odboru ochrany.

Průtoky ve vodních tocích v povodí Moravy se nyní pohybují na normálních až nadnormálních hodnotách. S ohledem na současnou vysokou nasycenost povodí a zároveň riziko sucha v průběhu roku provádí Povodí Moravy citlivé manipulace na vodních nádržích. Cílem je mít v nádržích optimální množství vody pro případ povodní i sucha.

Vodnosti řek místy až na 250% normálu

V uplynulém týdnu se vyskytovaly na území povodí Moravy a Dyje srážky s týdenním úhrnem do 25 mm. Hladiny neovlivněných toků mají převážně zvolna klesající tendenci nebo jsou setrvalé. Vodnosti se pohybují na normálních až nadnormálních hodnotách v rozmezí od 70 % do 250 % dlouhodobého měsíčního průměru pro měsíc únor. Vyšší vodnosti se vyskytují ve východní části povodí Moravy. Největší vodnost má aktuálně Morava v Olomouci, kde průtok dosahuje 262 % dlouhodobého měsíčního průměru. Nadnormální vodnosti jsou ale také na Moravské Sázavě (187 %), Bečvě (Dluhonice 184 %), Dřevnici (Zlín 152 %) či Olšavě (Uherský Brod 133 %).

V západní části povodí Moravy a v dílčím povodí Dyje jsou průtoky převážně na hodnotách odpovídajícím normálu: Dyjí na přítoku do vodní nádrže Vranov protéká 105 % dlouhodobého měsíčního průměru, Jihlavou v Ptáčově 96 %, Svratkou ve Veverské Bítýšce 110 % a Svitavou v Bílovicích 127 % průměrných únorových hodnot.

Dle předpovědi by během víkendu mělo dojít k přechodnému oteplování, kdy se nejvyšší denní teploty budou pohybovat v rozmezí mezi 8 až 14 °C a noční teploty v rozmezí mezi 10 až 4 °C. Bude převážně oblačno až zataženo s občasným deštěm.

V příštím týdnu se začne postupně ochlazovat, dešťové srážky budou přecházet ve sněhové, nejnižší noční teploty budou v rozmezí +2 až -2 °C a nejvyšší denní teploty 4 až 9 °C.

„Vzhledem k předpokládanému vývoji meteorologické situace v příštích dnech očekáváme, že stávající sněhové zásoby se budou postupně snižovat a nebude docházet k výraznému vzestupu hladin řek,“ uvedl olomoucký magistrát na svém webu.

Aktuální informace hledejte na webu Českého hydrometeorologického ústavu.

Vlastimil Blaťák