Olomoučtí atleti vezou mistrovství Moravy a Slezska 29 medailí!

Na mistrovství Moravy a Slezska staršího žactva navázaly o den později 4. února v ostravské hale také mládežnické a seniorské kategorie. Olomouckým závodníkům se podařilo získat celkem 29 cenných kovů a předvedli velké množství opravdu kvalitních výkonů.

Jednoznačně nejlepších výsledků dosáhla dorostenka Johanka Šafářová, která se svými výkony na šedesát i dvě stě metrů dostala do čela letošních tabulek. Navíc z toho byly úžasné osobní rekordy, dva tituly mistryně Moravy a Slezska a navíc nový absolutní oddílový rekord na 200 m. 60 m Johanka zaběhla v čase 7.58 s a 200 m v čase 23.83 s. Ve stejné kombinaci disciplín závodil i Benjamin Jakob, který v mužské kategorii získal stříbrnou medaili v běhu na 60 m (6.88 s) a v běhu na 200 metrů se vyznamenal novým osobním maximem 22.01 s, kterým si doběhl pro prvenství. V běhu na 60 m se na bronzové pozici hned za Benem umístil Karel Brychta ve vyrovnaném osobním rekordu 6.92 s. Na nejkratším sprintu zaznamenali naši atleti opravdu skvělé výkony také v kategoriích dorostu a juniorů. Vítězství a titul mistra Moravy a Slezska si z Ostravy odvezl Filip Mandák, který na trati 60 m zaznamenal čas 7.14 s. Junior David Novák se ve stejné disciplíně umístil na třetím místě (7.09 s) a stejného umístění dosáhla i Sofia Delprete. Ta si kromě bronzu doběhla i pro osobní rekord 7.71 s.

Spoustu kvalitních výsledků a medailí vybojovali také překážkáři. Na nejcennější stupínek dosáhl junior Vojtěch Hejtmánek, který finálový běh 60 m překážek prolétl v čase 8.04 s. Vojta v rozběhu zaznamenal čas ještě o dvě setiny sekundy lepší a tím pádem se mu podařilo časem 8.02 s vylepšit oddílový rekord. Jeho tréninkový kolega dorostenec Sebastian Vacík doběhl na druhém místě v čase 8.38 s. Na bronzové stupínky pak dosáhli ještě dorostenka Aneta Seberová v čase 8.96 s, žena Michaela Gieselová výkonem 9.13 s a muž Jiří Odvářka za čas 8.20 s.

Pět pódiových umístění obsadila také vrhačská sekce Atletického klubu Olomouc. Juniorka Martina Mazurová překonala všechny své soupeřky o více než dva metry a suverénně zvítězila v nejdelším pokusu 14.75 m. Osobní rekord 14.32 m vynesl prvenství v dorostenecké kategorii Filipu Kappelovi. Jakub Héža ve svém druhém závodě sezóny dokázal poslat náčiní do vzdálenosti 16.74 m a tím se umístil na druhém místě mezi muži a mezi ženami dosáhla stejného umístění Blanka Tomášková za výkon 13.67 m. Nové osobní maximum si vylepšila Magdaléna Slováčková, která za vrh dlouhý 12.27 m brala skvělé třetí místo.

Adam Tomášek dosavadní úvod halové sezóny vynechal a tento závod byl tak prvním, do kterého nastoupil v roce 2024. Jakožto velký profesionál nenechal nic náhodě a za rovné dva metry bral vítězství v mužské kategorii. Ve stejném sektoru bojoval také Jonáš Pospíšil, který skončil na třetím místě za výkon 189 cm. Junior Jakub Dostálek si vylepšil osobní rekord na 178 cm a umístil se na třetím místě stejně jako Alena Levková za 159 cm mezi ženami. Ve vytrvaleckých disciplínách se nejvíce dařilo Lucii Skácelové, která si doběhla na trati 3000 m pro první místo v čase 11:15.31. Petr Bachan doběhl v mužském závodě na 1500 m na výborném druhém místě v osobním rekordu 4:01.77.

Vyrovnaný osobní rekord 510 cm předvedl v tyči Jiří Novotný a tento výkon stačil mezi muži na druhé místo. První dvě příčky ve skoku dalekém žen obsadily olomoucké závodnice. Michaela Gieselová ve skoku dalekém předvedla 555 cm a celou soutěž vyhrála a na druhé pozici se umístila Adéla Luzarová, která zaznamenala skok dlouhý 544 cm. Albert Pernica si vyskákal druhé místo za 634 cm. Zlatou tečkou na závěr mítinku byla vítězná štafeta na 4×200 m juniorek. Ve složení Delprete, Seberová, Zelová, Šafářová proběhly sprinterky AK Olomouc trať v čase 1:41.93.

Vlastimil Blaťák