Olomoucký půlmaraton bude letos pro všechny. Pořadatelé otevřou i tratě na 5 a 10 km

Pořadatel běžeckých závodů RunCzech vstupuje do své jubilejní 30. sezony a má pro rok 2024 velké plány. Očekává letos například přes 100 tisíc přihlášených závodníků. Novinky jsou připraveny i pro regionální běhy. Na půlmaratonech bude letos možné zaběhnout si také kratší vzdálenost, a to 5 a 10 km.

Chceme závody zatraktivnit pro celou rodinu. Závodníci se tak nyní mohou krom dm Rodinné míle a Bambini Runu zapojit také do těchto kratších distancí. Vytvoříme tak celodenní sportovní a zábavní festival v centru každého města,“ nastínil Tomáš Mirovský, koordinátor závodů RunCzech.

V Olomouci se letos běží již 15. června

Čtrnáct dní po Pražském maratonu se seriál přesune do regionů. Mattoni 1/2Maraton Karlovy Vary  proběhne 18. května, dále Mattoni 1/2Maraton České Budějovice 1. června a Mattoni 1/2Maraton Olomouc 15. června.

Zapojit do závodů se mohou tradičně i ti nejmenší nebo jejich prarodiče formou rodinné míle.“Dětský běh“ bude letos podle organizátorů obohacen právě závody i na 5 a 10 kilometrů, aby bylo sportovní odpoledne opravdu pro všechny.

Při registraci na jednotlivé akce mohou všichni běžci opět podpořit různé nadační a dobročinné fondy. RunCzech s různými charitativními projekty a neziskovými organizacemi pracuje již léta, příkladem je častá účast Running with those that cant na závodech. Každý závod má svého oficiálního charitativního partnera, v rámci Battle of the Teams je pak každý tým spojen s jednou z charit. Běhání pro dobrou věc má tradici i ohlas na všech světových závodech a RunCzech by chtěl upřít pozornost k tomuto spojení i na svých závodech mnohem více než dříve.

Vlastimil Blaťák