Olomoucká sprinterka Šafářová drtí v dorosteneckém věku ženy. Z halového MČR veze stříbro

Teprve dorostenecká olomoucká závodnice Johanka Šafářová se na halovém republikovém mistrovství blýskla mezi ženami stříbrnou medailí a časem 23,75. Za vítězkou zůstal generační talent o pouhé tři setiny sekundy.

Celkem šestnáct atletů reprezentovalo Atletický klub Olomouc na halovém mistrovství České republiky mužů a žen 17. – 18. února 2024 v Ostravě. Skvělých jedenáct finálových umístění se podařilo přetavit hned ve čtyři medaile, což značí jeden z nejúspěšnějších seniorských šampionátů pro AK Olomouc.

Rychlá jako vítr už jako dorostenka. Šafářová má stříbro

Osobní rekord na vrcholném závodě sezóny je vždy první krůček k vynikajícímu výsledku. Johanka Šafářová potvrzovala každým jednotlivým závodem svou zvyšující se formu. Teprve dorostenecká závodnice se do finále dvou set metrové trati na MČR mužů a žen probojovala časem 23.92 s. Ve finále si pak doběhla pro vynikající osobní rekord 23.75 s a stříbrnou medaili. Johanka zaostala o pouhé tři setiny sekundy za táborskou závodnicí Lurdes Glorii Manuel, která v závodě zvítězila. Čas 23.75 s je také novým oddílovým rekordem a je nutno podotknout, že chyběla pouze jedna setina k českému dorosteneckému rekordu a tento čas neběžela žádná olomoucká závodnice ani na dráze.

Stříbro získala také loňská účastnice mistrovství Evropy Martina Mazurová, která si rovněž vylepšila halové maximum a dokázala se přiblížit na dva centimetry k tomu venkovnímu. Vrhem dlouhým 15.97 m nestačila v soutěži koulařek jen na Katrin Brzyszkowskou z domácích Vítkovic.

Rekord tyčkaře Novotného, další medaile pro Adama Tomáška

Nový osobní rekord a bronzovou příčku si vyskákal tyčkař Jiří Novotný. Cestu k medaili však neměl Jiří vůbec jednoduchou. Na výšce 501 cm se zachraňoval až na třetí pokus. Nervy drásající situaci ale Jirka ustál a následující dvě výšky překonal na první pokus včetně konečného výsledku 525 cm. Stejnou výšku a stejný zápis měl i Filip Bartoněk z Prahy a třetí místo si tak tito dva závodníci podělili. Jiří Novotný tím získal svou první medaili na seniorském šampionátu.

Výškař Adam Tomášek sice nedokázal navázat na své představení z posledního závodu v Hustopečích, kde překonal laťku ve výšce 217 cm a vytvořil si tím nový osobní rekord, ale i u něj to zacinkalo. V nedělním závodě dokázal zdolat výšku 210 cm a vybojovat bronzovou medaili. Nicméně i v této soutěži to bylo těsné. Čtvrtý Tomáš Jelínek totiž také dokázal zdolat 210 cm, ale zradil ho větší počet nezdařených pokusů.

Blízko medaili měl i olomoucký koulař Jakub Héža. V koulařském sektoru předvedl solidních 16.99 cm a to stačilo jen na nepopulární čtvrtou pozici. Na medaili mu chybělo 23 cm. Ve stejném závodě byl i jeho svěřenec Martin Ponížil, který se dokázal protlačit do finále novým osobním rekordem 15.73 cm a v konečném zúčtování z toho bylo osmé místo.

Po loňském triumfu na halovém MČR juniorů chtěl Benjamin Jakob určitě překvapit soupeře i v seniorské kategorii a hned v rozběhu zaznamenal vylepšení svého osobního maxima na 6.83 s. Ve finále si pak doběhl pro šesté místo v čase 6.85 s a určitě tak může být se svým debutem mezi muži spokojen. Další dvě umístění do osmého místa pak přidali loňská medailistka Blanka Tomášková, která ve vrhu koulí skončila pátá výkonem 13.72 m a Petr Bachan se sedmou příčkou z běhu na 800 m, kde si vylepšil osobní rekord 1:54.22.

Jaroslav Vychodil