Nový film Theodora Mojžíše představuje olomouckého biskupa Zdíka. Premiéra bude ve středu

Ve filmovém dokumentu „Olomoucký biskup uprostřed Evropy“ režiséra Theodora Mojžíše se herec Jaroslav Plesl společně s diváky vydává po stopách příběhu starého téměř tisíc let, kdy se formovala podoba přemyslovského státu. Pojďte se i vy seznámit s jedním z významných mužů 12. století v českém i evropském kontextu olomouckým biskupem Jindřichem Zdíkem. Premiéra se uskuteční ve středu 28. února 2024 od 19.00 v olomouckém Arcidiecézním muzeu.

Jindřich Zdík byl diplomat, politik, muž, který stál v pozadí pražského přemyslovského trůnu. Patří k prvním historicky doložitelným osobnostem českých dějin, aniž by pocházel z vládnoucího rodu.

Dokument, který byl inspirován rekonstrukcí Zdíkova románského paláce v Olomouci v letech 2021–2023, přinese kromě řady historicky ověřených a málo známých faktů z jeho života také vhled do jeho doby, kdy se mýty a legendy proměňovaly ve skutečnost.

Film nazvaný Olomoucký biskup uprostřed Evropy natáčel režisér Mojžíš přímo v prostorách Přemyslovského paláce v Olomouci. „Myšlenka na tento dokument vznikla už před zhruba dvanácti lety, kdy jsme v Muzeu umění Olomouc uspořádali velkou výstavu o biskupu Zdíkovi. Problémem je, že skutečně hmatatelného materiálu o této osobnosti je velmi málo. Nynější stavební úpravy románského paláce však nabízejí možnost dostat se doslova pod povrch až do doby vzdálené tisíc let. Jsme tedy velmi rádi, že se Theodor Mojžíš této příležitosti chopil,“ uvedl Ondřej Zatloukal, ředitel Muzea umění Olomouc.

Vlastimil Blaťák