Moravu čeká do úterka dramatický nárůst hladiny, Povodí Moravy o situaci vůbec neinformuje

Řeka Morava bude v Olomouci dál stoupat. Výška hladiny na měřící stanici na Nových sadech je od včerejška na přibližně stejné úrovni okolo 334 cm, vodohospodáři ale v následujících hodinách očekávají kvůli přetrvávajícím dešťům dramatický nárůst hladiny, který podle předpovědních modelů v úterý překoná druhý povodňový stupeň a pravděpodobně bude atakovat stupeň třetí.

Zdroj: Webové stránky Stavy a průtoky na vodních tocích

Navzdory situaci Povodí Moravy o aktuální situaci nijak neiformuje, v sekci Povodňové zpravodajství je poslední příspěvek ze dne 26. prosince loňského roku.

Zatímco Morava stoupá a kulminovat bude podle předpovědi od úterka, Povodí Moravy neaktualizuje povodňové zpravodajství na svém oficiálním webu již od prosince. Scan: Hanácké novinky

Podle Veřejného portálu krizového řízení by ale právě Povodí Moravy mělo být jednou z klíčových institucí pro informování o blížící se povodni.

„Kde se dozvím aktuální informace o vývoji povodňové situace? Aktuální informace o vývoji povodňové situace můžete získat prostřednictvím sdělovacích prostředků (ČT, ČRo) nebo si je sami vyhledat na internetových stránkách Povodí Moravy (http://www.pmo.cz/) a Českého hydrometeorologického ústavu (http://www.chmi.cz),“ píše se v manuálu pro občany, jak se chovat během povodní.

Kde hledat informace? Lepší jsou meteorologové

„Aktuálně dochází ve stanicích k poklesům průtoků a postupnému odeznívání SPA. Významnější srážky se během noci nevyskytly. Pouze v horní části řeky Moravy dochází k pozvolnému nárůstu průtoku,“ píše poslední příspěvek na webu Povodí Moravy ze 16. prosince loňského roku.

Aktuální informace poskytuje Hlásná a předpovědní služba, provozovaná Českým hydrometeorologickým ústavem.

Informace Českého hydrometeorologického ústavu. Scan: Hanácké novinky

Podle nich aktuálně hrozí nebezpečí povodní na horním toku Moravy, Olomoucka se bude výstraha týkat až v následujících dnech.

Olomouc v sobotu uzavřela náplavku. I Magistrát však odkazuje občany na neaktualizovaný web Povodí Moravy

V důsledku dotoků vody z horních toků řek a zvýšeným průtokům došlo během soboty k postupnému zaplavení olomoucké náplavky. „Pracovníci technických služeb města Olomouce v odpoledních hodinách uzavřeli vstup na náplavku. Zákaz vstupu potrvá až do odvolání,“ uvedl vedoucí odboru ochrany Jan Langr.

Magistrát upozorňuje občany, aby dbali zvýšené pozornosti a své bezpečnosti při pohybu v blízkosti rozvodněných toků a nevstupovali do prostoru náplavky. Pracovníci havarijní služby odboru ochrany nadále monitorují a vyhodnocují situaci na vodních tocích a sledují předpověď počasí.

„Bližší informace o situaci najdete na webu Povodí Moravy www.pmo.cz a Českého hydrometeorologického ústavu www.chmi.cz,“ uvádí magistrátní web, a také on odkazuje na web Povodí Moravy, který je ale dva měsíce neaktualizován.

Vlastimil Blaťák