Mezinárodní den průvodců v Olomouci nabídne i připomínku 505. výročí první zmínky o orloji

Na 21. února připadne již po několikáté Mezinárodní den průvodců. Co se chystá v Olomouci? Zájemci si mohou v sobotu 24. 2. prohlédnout například radnici, včetně její 75 metrů vysoké věže a také třeba unikátní freskový sál základní školy Komenium, kterému se přezdívá Olomoucká Sixtinská kaple.

Při příležitosti Mezinárodního dne průvodců, který připadá každoročně na 21. únor, připravilo město Olomouc několik komentovaných prohlídek.

Zájemci si mohou v sobotu 24. 2. prohlédnout například radnici, včetně její 75 metrů vysoké věže a také třeba unikátní freskový sál základní školy Komenium, kterému se přezdívá Olomoucká Sixtinská kaple.

Také v neděli 25. 2. je připraven výjimečný program a to prohlídka města s průvodcem Tomášem Krylem. Zároveň si tak  připomeneme 550. výročí předpokládané přestavby olomoucké radnice a 505. výročí první zmínky o radničním orloji.

V rámci oslav Mezinárodního dne průvodců cestovního ruchu se v České republice na mnoha místech konají různé akce. Průvodci ve spolupráci s turistickými centry pořádájí různé akce, prohlídky po památkách, ulicích a pamětihodnostech měst, hradů, zámků a památek obecně. Těchto akcí se můžete zůčastnit většinou bezplatně nebo za symbolickou cenu. Pro odborou veřejnost jsou často pořádány tématické semináře se zaměřením na novinky v cestovním ruchu, v průvodcovském odvětví či v regionech. Nad těmito semináři má velmi často záštitu  oficiální autorita – Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism.

Lenka Pěkná