Krmivo pro psa? Marketingové názvy vás mohou zmást, říká Alena Lišková z Nataly´s Pet Shop

Možná je to v dnešní době s podivem, ale dosud neexistují žádné normy, které by určovaly označování krmiv pro zvířata. „Setkat se můžete s různými názvy a označeními. Prémiové, superprémiové, ultraprémiové… Co ve skutečnosti znamenají? Nic. Raději čtěte složení,“ říká Alena Lišková z Nataly´s Pet Shop v Olomouci.

V zásadě by mělo platit, že ultraprémiové krmivo je nejlepší z možných, a holistické zásadně z bio surovin bez přidané chemie, neexistují ale žádné normy, které by označení krmiv určovaly. Výrobci si tak mnohdy dělají, co chtějí.

Na co se soustředit? Pozor na matoucí formulace!

Výrobci používají různé „fígle“, jak složení svého krmiva opticky vylepšit. „Neznalý zákazník snadno narazí. Nezapomínejte, že výrobci musí uvádět množství surovin v krmivu od nejvyššího! Pozor však na slučování některých surovin. To se děje proto, aby si výrobce opticky zvýšil umístění suroviny ve „Složení krmiva“. Příkladem mohou být „maso a produkty živočišného původu“ namísto masa,“ varuje Alena Lišková.

Rozhodně kupujte granule ve kterých jsou tuky a proteiny z přírodních, živočišných zdrojů, přímo z masa, a ne přidané, jako například kuřecí nebo vepřový tuk. Ty patří mezi tuky nasycené, které zdraví neprospívají. Naopak nenasycené tuky, nejčastěji za studena lisovaný rybí tuk, mají mnohem lepší účinky na zdraví psa.

Pozor také na obilí. Například pšenice vašeho psa nezabije, ale obsahuje lepek a je hůře stravitelná a ve střevech zanechává zbytky, které mohou být zdrojem onemocnění, nadýmání, průjmů i živnou půdou pro drobné parazity. K tomu mohou obsahovat některé alergeny, se kterými si pes lehce neporadí.

Vlastimil Blaťák

Nataly´s Pet Shop sídlí v Olomouci na Wolkerově ulici. Nabízí nejkvalitnější krmiva pro psy, kočky, i ostatní domácí mazlíčky a doplňkový sortiment.

Nataly´s Pet Shop

Wolkerova 42, Olomouc