Kontrakt na stavbu obchvatu Křelova podepsán, jezdit by se mělo v roce 2026

Nová část dálnice D35 má být hotová za dva roky. Ředitelství silnic a dálnic již podepsalo příslušné smlouvy se zhotoviteli stavby a stavba tak může koncem letošního února konečně odstartovat. Řidiči tak nebudou muset jezdit po kruhovém objezdu u Globusu.

Propojení dálnice z Brna do Ostravy je na spadnutí. Sedmnáct let staré provizorní řešení, kdy oba úseky dálnice ústní na kruhový objezd u Globusu, bude podle Ředitelství silnic a dálnic minulostí již za dva roky. Stavební práce by měly být zahájeny již koncem letošního února. Oznámil to šéf Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Provizorní napojení z roku 2007 nevyhovuje. Vydrželo ale sedmnáct let

Výstavba první etapy západní tangenty Olomouce byla zahájena v říjnu 2004 a zprovoznění tohoto úseku proběhlo v roce 2007. Dlouholetý odpor obyvatel Křelova proti trasování dálnice měl za následek současné provizorní napojení, druhá etapa západního obchvatu Olomouce měla spojit konec R35 ve směru od Mohelnice s první etapou. Stavět se začne až nyní.

Ředitelství silnic a dálnic vybralo v lednu z osmi soutěžících firem sdružení EUROVIA CS a M – SILNICE, přípravné práce přitom na místě probíhaly již od konce srpna loňského roku.

„ŘSD uzavřelo smlouvu o dílo na realizaci stavby ‚D35 3508.2 Křelov – Slavonín 2. etapa‘ za nabídkovou cenu 838 milionů Kč bez DPH. Realizace 3,2 km dlouhého úseku D35 u Olomouce bude zahájena dne 27.2.2024,“ potvrdil generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl na sociálních síti.
Vlastimil Blaťák