Jediné, co mě zajímalo, byla reakce Vency, říká nový trenér Sigmy Jiří Saňák

Nový trenér olomoucké Sigmy Jiří Saňák předstoupil v úterý v poledne poprvé před novináře. Má za úkol nastartovat mužstvo pro nejbližší zápasy, ten nejbližší s Bohemians čeká Sigmu už v sobotu. Jak uvedl, v jeho rozhodování, zda novou funkci vzít, hrál rozhodující roli názor odvolaného kouče Jílka.

Nový trenér Sigmy Olomouc Jiří Saňák nastupuje na svou pozici ve velmi turbulentní době. Sigma se topí v jarní výsledkové krizi, v klubu probíhají jednání o vstupu zahraničního investora. Za této situace byl nečekaně odvolán hlavní trenér Jílek, kterého zatím olomoucký management vždycky podržel.

Jílkova léta: Dokonce i sestup, ale management ho vždycky podržel

Václav Jílek byl trenérem Sigmy od roku 2015, kdy u týmu nahradil odvolaného trenéra Kalvodu. Jeho první angažmá trvalo do roku 2019, ustál i další sestup Olomouce do nižší soutěže. Z vyjádření klubových bossů se zdálo, že Sigma pracuje s trenérem koncepčně a slabší období jeho pozici neohrozí.

Po nevydařeném angažmá ve Spartě se Václav Jílek na lavičku modrobílých vrátil a od roku 2021 stál nezpochybnitelně v čele týmu, který se pohyboval v bezpečí středu prvoligové tabulky. Odvolání přišlo ve chvíli, kdy klub na jarní tiskové konferenci ohlásil útok na evropské poháry. Ty se po nepodařeném vstupu do jara nyní notně vzdálily.

Tým tak přebírá jeho dosavadní asistent Saňák, který má ale na fotbal v mnoha ohledech stejný názor a současný tým s Václavem Jílkem spoluvytvářel. Oba muži jsou spojeni fotbalovou pupeční šňůrou, což z úterního vyjádření Jiřího Saňáka pro média, nyní nového hlavního trenéra, jednoznačně vyplývá.

Zajímala mě jedině reakce Vency, říká Jiří Saňák

Sám Saňák v úterý na mimořádně svolané tiskové konferenci připustil, že souhlas dosavadního kouče Jílka hrál v jeho rozhodování, zda přijmout nabídku na post hlavního trenéra, tu ústřední roli. „Rozhodování bylo jednoduché. Jediné, co mě zajímalo, byla reakce Vency Jílka. To bylo nejzásadnější, když s někým jste víc než s manželkou. Jsem rád, že nám vyjádřil podpor,“ uvedl Jiří Saňák.

Podle něj jde zatím dočasné řešení. „Ale víte, jak to ve fotbale je. Teď na to nechci myslet, jak to bude dlouho. Naším úkolem je nastartovat se zpátky, dostat se zase někam jinam,“ dodal pro média Saňák.

Vlastimil Blaťák