Jak vybrat správné granule pro psa? Hledejte maso, říká Alena Lišková z Nataly´s Pet Shop

I když pes není, na rozdíl od kočky, úplný masožravec, nekvalitní granule nastavované obilovinami mu neprospějí. „Jednoduchá pomůcka je: přečtěte si složení, a na prvním místě musí být maso. Pokud ne, granule psovi nekupujte,“ říká Alena Lišková z Nataly´s Pet Shop v Olomouci.

Ani tak ale ještě nemusí být vybráno a vyhráno. „Je nutné rozlišit, jestli maso v granulích je čerstvé nebo sušené. Čerstvé maso totiž obsahuje vodu, která je v průběhu výroby odstraněna a tím se obsah suroviny sníží a ta se posune mnohem níže ve složení. Pokud uvidíte na prvním místě čerstvé maso, má být následováno masem sušeným/dehydrovaným nebo moučkou,“ říká Lišková.

Pozor na proteinové posilováky, je to past

Čerstvé maso obsahuje až 80% vody, které se krmivo v průběhu výroby více méně zbaví. Přestože je pro psa zásadní množství bílkovin, dejte si pozor na takzvané proteinové posilováky. „V opravdu kvalitních granulích nemají co dělat. Uměle navyšují obsah bílkovin, když je v krmivu málo masa. Obvykle se jedná o bílkoviny z rostlinných zdrojů, které jsou pro psa mnohem méně vhodné než bílkovin ze zdrojů živočišných,“ varuje Lišková.

Patří mezi ně například kukuřičný lepek (gluten), rýžový protein, hrachový protein (bílkovina). Jsou to bílkovinné koncentráty, které obsahují cca 80% bílkovin, a kromě navýšení obsahu bílkovin v krmivu psovi po nutriční stránce vůbec nic nedají. Občas můžete najít v granulích i proteinové koncentráty živočišného původu – např. „kuřecí hydrolyzát“, „dehydrovaná drůbeží bílkovina“ atd. V tomto případě se nejedná o maso, ale o koncentrované proteinové výtažky, často nejasné kvality. Hydrolyzáty mají své opodstatnění ve veterinárních dietách (tělo nerozezná zdroj hydrolyzované bílkoviny, takže nespustí alergickou reakci), pokud ale tyto koncentráty obsahují běžné granule, je potřeba zbystřit a podrobněji prozkoumat obsah samotného masa.

Vlastimil Blaťák

Nataly´s Pet Shop sídlí v Olomouci na Wolkerově ulici. Nabízí nejkvalitnější krmiva pro psy, kočky, i ostatní domácí mazlíčky a doplňkový sortiment.

Nataly´s Pet Shop

Wolkerova 42, Olomouc