Dezinformátor Vrabel měl mít akci na Waldorfské škole. Ředitelka akci okamžitě zrušila

Na 26. února naplánoval proruský dezinformátor Ladislav Vrabel akci na olomoucké Waldorfské škole. Událost nazvaná „Změna systému – společně za mír, svobodu a suverenitu ČR“ už ředitelka školy zrušila.

„Na soukromé Waldorfské škole v Olomouci měla proběhnout akce dezinformátora Vrábela. Škola pronajala své prostory pro „neutrálni“ akci a byla takhle zneužita. Paní jednatelka školy mi potvrdila, že akci okamžitě zrušila. Na základě této zkušenosti, jako radní pro školství Olomouckého kraje, navrhnu našim školám opatření, aby se jim něco podobného nemohlo stát,“ uvedl v pondělí krajský náměstek pro školství Aleš Jakubec.

Waldorfská škola v Olomouci ale není jedinou školou, v jejíchž prostorách chce Vrabel v rámci svého „turné“ přednášet. Na poutácích na svém facebooku dále uvádí i datum 24. února, kdy by měl vystoupit v prostorách Hotelové školy v Pelhřimově.

Na olomouckou akci zval Vrabel na sociálních sítích a na plakátech, které jsou dosd vylepeny po městě.

Škola akci zrušila hned v podělí ráno

Jednatelka Waldorfské školy v Olomouci Monika Machytková akci zrušila hned v pondělí ráno, poré, co se dozvěděla, o co se jedná. „Pronájem prostor byl na jiného člověka. Nevím, jestli mohu prozradit totožnost objednávajícího, ale jednalo se o důvěryhodného Olomoučana. Vůbec jsme netušili spojitost,“ uvedla Monika Machytková pro Hanácké novinky.

Kdo je Ladislav Vrabel

Server Seznam Zprávy jej v červnu 2023 zařadil na seznamu osob, které vydělávají pomocí šíření strachu a manipulací. V té době proti němu bylo vedeno celkem 23 exekučních řízení. Vrábel si od příznivců nechal poslat více než milion korun na účet své srbské ženy, aby mu je nezabavil insolvenční správce. Z těchto peněz kromě jiné nakoupil několik slitků zlata v hodnotě 170 tisíc korun a soud v roce 2023 rozhodl, že zlato bude možné využít k úhradě části Vrábelem nesplácených dluhů. Dle soudu je na fakturách za zlato je jméno Vrabela, stejně tak i v poznámce u části plateb z účtu jeho manželky. V případě posledního slitku byla v poznámce kromě jména Vrabel uvedeno i slovo „demonstrace“. Založil spolek Česká republika na 1. místě, zastávající proruské postoje a brojící proti pomoci ukrajinským uprchlíkům. Vyjadřuje se na sociálních sítích a spolupořádá veřejná shromáždění a protivládní demonstrace. Největší demonstrace se uskutečnila začátkem září 2022 na Václavském náměstí, kde promluvil k 70 tisícům lidí. Řečníci tam protestovali proti stávajícímu demokratickému zřízení, volali po vystoupení Česka z NATO, z Evropské unie a vyjadřovali sympatie k Rusku. Vrabel byl první z radikálních aktivistů, kdo tehdy dokázal část společnosti, která se izoluje od zbytku společnosti a podléhá konspiračním teoriím, uchopit a dostat ji ve velkém do ulic. Do roku 2021 čelil 27 exekucím, mnohé z nich však nesplácel i dvacet let. Dlužit měl Dopravnímu podniku města České Budějovice, státu, firmám i soukromým osobám cca 3 000 000 Kč. Insolvenci neplatil už jeden a půl roku (k listopadu 2022). Vrabel přesto vyzýval své fanoušky, aby peníze posílali dál. Zveřejnil také na svém facebookovém profilu telefonní číslo svého insolvenčního správce. Vrabelova manželka část příspěvků posílala na účty majitele dezinformační televize TV Raptor. V dubnu 2023 mu uložil soud za trestný čin šíření poplašné zprávy nepravomocný čtyřměsíční podmíněný trest s odkladem na půl roku (Vrabel tvrdil, že Fialova vláda chystá jaderný útok na Rusko). Vrábelův podmíněný trest byl v červnu 2023 zrušen rozhodnutím Městského soudu v Praze, který věc vrátil k projednání Obvodnímu soudu pro Prahu 1. V říjnu 2023 zahájila policie proti Ladislavu Vrábelovi trestní stíhání pro dotační podvod v souvislosti s covidovými podporami pro firmy.

 

Vlastimil Blaťák