Olomoucké volejbalistky vyhlížejí nahrávačky, s Přerovem padly 0:3

Ve 24. kole volejbalové extraligy žen se hrálo hanácké derby mezi domácími Olomoučankami a Volejbalem Přerov. Vysokoškolačky už alespoň na lavičce s nahrávačkami Shevkenekovou a Přibylovou nedokázaly najít recept na útočnou hru hostů, kteří vyhráli ve sportovní hale UP 3:0.

Olomoučanky opět bez indisponovaných nahrávaček, které byly tentokrát už alespoň na lavičce, nechytily proti Přerovu úvod, když prohrávaly po servisu hostující kapitánky Zatloukalové 1:4. Ztráta navíc narostla kvůli potížím Šantovky na příjmu až na 9:3 pro Přerov. Po timeoutu domácích snížila Nečasová na 5:9. Olomoucký útok držela nejmenší hráčka na hřišti Chaloupková, která dokázala skvělým výskokem přesmečovat přerovské bloky. Přidala se i Fedchuková a za stavu 10:12 brali time hosté. Přerov pak opět odskočil na pět bodů a hosté už si první set pohlídali a vyhráli jej 25:19.

Ve druhé části nenechali domácí Přerov tolik odskočit a drželi přijatelnou ztrátu (6:8), když se opět dařilo v útoku Chaloupkové. Po smeči Artyshukové to bylo 10:12, eso Lazárkové však znamenalo vedení hostí 15:11. Šantovka opět zabrala a bylo to o bod, Přerov zase odskočil i kvůli technickým chybám domácích, do koncovky šel za stavu 15:20 a získal druhý bod za vítězství 25:16.

Třetí set začal opět vedením Přerova a domácím se ke vší smůle zranila ještě Šotkovská. Hosté vedli 8:6 a a10:8, vysokoškolačky srovnaly na 12:12 a po razantním útoku Artyshukové poprvé v setu vedly (16:15). Dramatický finiš začal po výborné zálivce domácí blokařky Nowakové za stavu 19:20. Těsné vedení se přelévalo ze strany na stranu a hostující Kohoutová servírovala za stavu 23:22 pro Přerov, které měl posléze po bloku Paigeové mečbol. Hosté jej využili a vyhráli v Olomouci 3:0.

„Dnes jsme si aspoň trochu mohli vyzkoušet na přihrávce Aničku Přibylovou, ale bylo vidět, že nehrála dva měsíce, takže to bude ještě trvat. Věřím, že se to bude zlepšovat. Přerov nás dnes tlačil servisem, neměli jsme tak kvalitní nahrávku. Hůře se nám to skládalo, nahrávaly blokařky. Přerovu se podařilo toho využít, takže mu gratuluji,“ řekl k derby duelu trenér Olomouce Jan Drešl.

Hostující kouč Radim Vlček měl radost z vítězství, které Přerovu pomůže v boji o play-off. „Je to pozitivní, tři nula, to už si ani nepamatuji, kdy jsme naposledy takto vyhráli. Víme, že domácí mají marodku, ale to je i o připravenosti. Oni neměli co ztratit, play-off mají zajištěné, mohli do toho jít a klidně nás trápit jako ve třetím setu. Jsem rád, že jsme to zvládli a že jsme udělali další krok k play-off, protože lidi v Přerově si ho zaslouží.“

Další utkání extraligy pošle Šantovku Olomouc ve 25. kole na palubovku pražského Olympu, a to ve čtvrtek 29. února. Hraje se od 18 hodin.

VK Šantovka Olomouc UP – Volejbal Přerov 0:3 (-19, -16, -23)

Rozhodčí: Novák, Ostřanský

Čas: 85 minut

Diváků: 150

Olomouc: Chaloupková, Nowaková, Artyshuková, Fedchuková, Nečasová, Šotkovská, libero: Ryšavá. Střídala: Přibylová

Přerov: Paigeová, Zatloukalová, Lazárková, Kohoutová, Oborná, Húsková, libero: Kulová. Střídaly: Tinklová, Martincová, Oujezdská, McClellanová

 

Vlastimil Blaťák