„Nadměrná konzumace alkoholu je pro člověka škodlivá. Alkohol poškozuje především mozek a nervový systém obecně, játra, ale může i vážně a nevratně poškodit srdce a jiné orgány. Nemocnice jsou plné lidí zdevastovaných alkoholem, a to, bohužel, i mladších ročníků,“ říká lékař kardiologické a interní ambulance Nemocnice AGEL Podhorská, MUDr. František Novák.
„I jednorázový nadměrný příjem alkoholu může, u jedinců s dispozicemi, vyvolat srdeční arytmii (tzv. Holiday heart syndrom). Dlouhodobý nadměrný příjem alkoholu může vést k vysokému krevnímu tlaku, obezitě, což jsou rizikové faktory pro vznik ischemické srdeční choroby. Nejzávažnější projevy tohoto onemocnění je srdeční infarkt a náhlá smrt.“
Také u geneticky disponovaných jedinců, může vzniknout tzv. alkoholická kardiomyopatie. Jedná se o stav, kdy se srdce zvětší a zeslábne, selhává jako pumpa. To se pak projeví slabostí, dušností, otoky nohou a posléze časnou smrtí.
Jaké je bezpečné množství?
Názor, že pivo a víno neohrožují zdraví člověka, tak jako silnější destiláty, není pravdou. „Jsou to nápoje obsahující alkohol. Nejde o to, v jaké formě alkohol pijeme, ale v jakém množství. Obecně se za relativně bezpečné pro zdraví u dospělé osoby považuje – u mužů příjem 2 alkoholových jednotek, tj. 20 g alkoholu (což představuje asi 2 desetistupňová piva), u žen je to jen 1 alkoholová jednotka,“ upřesňuje lékař.
„Alkohol je dobrý přítel, ale špatný pán. Dobu, kdy se konzumace alkoholu stane závislostí, je obtížné poznat. Může vzniknout v každém věku. Signálem vzniku závislosti je tzv. tolerance – potřeba člověka stále větších dávek alkoholu,“ říká lékař gastroenterologické ambulance Nemocnice AGEL Miroslav Strnad. „Dlouhodobé požívání alkoholu ovlivňuje celý lidský organismus – poškozuje mozek a může vést až k demenci, poškozuje játra až do cirhózy jater s komplikacemi, může vést k chronickému zánětu slinivky břišní, snížení imunity, může zvýšit riziko rakoviny, snižovat plodnost u mužů i u žen.“
Sporadická konzumace alkoholu k poškození organismu nevede. Pokud je ale konzumace alkoholu každodenní, platí o pivu, vínu i tvrdém alkoholu, může vzniknout trvalé a neléčitelné poškození organismu. Je to ale závislé na pohlaví (ženy jsou náchylnější), stavu výživy, genetice nebo kouření.
Stav pod vlivem alkoholu je nebezpečný také z hlediska úrazů, které vznikají v důsledku špatné koordinace těla, zpomaleným reflexům a ovlivněnému úsudku při jednání opilého. „Samozřejmě úrazy pod vlivem alkoholu, když se zraní sám konzument nebo jiná osoba, jsou poměrně časté, ale nejnebezpečnější jsou úrazy způsobené podnapilými řidiči s následkem těžkých zranění nebo dokonce smrti,“ uzavírá Miroslav Strnad.
Gabriela Lefenda