Soumrak tištěných novin. Trafiky už skoro nenajdete, nyní ruší prodej tiskovin i Česká pošta

Trend klesajících nákladů tištěných novin bude pokračovat. Dramatická změna čtenářských zvyklostí za poslední desetiletí a výrazný úbytek prodejních míst v podobě trafik dostaly nyní další ránu: Česká pošta od nového roku úplně končí s prodejem novin a časopisů.

V rámci České republiky začaly trafiky mizet z ulic ve velkém přibližně před deseti lety, dnes kromě řetězců v obchodních centrech klasické trafiky až na výjimky už ani neexistují. Důvodem byly klesající marže za prodej cigaret, ale i novin a časopisů.

Od nového roku ale není možné tištěné noviny a časopisy koupit ani na poštách. „Česká pošta vzhledem k rostoucím nákladům na prodej tisku na svých pobočkách navrhla distributorům tisku změnu distribuce i způsobu prodeje. V průběhu jednání však bohužel nedošlo k dohodě mezi distributory a Českou poštou, proto Česká pošta musela vypovědět smlouvy, díky kterým si zákazníci mohli na poštách kupovat noviny a časopisy,“ uvedl za vedení společnosti mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Od ledna 2024 tak na poštách vydavatelé prostřednictvím České pošty již nenabízejí zákazníkům noviny ani časopisy. V současné době však pokračují jednání o novém nastavení spolupráce. „Pokud dojde k dohodě, tisk by se opět mohl na vybraných poštách objevit koncem prvního kvartálu 2024. Klienti, kteří si až dosud kupovali noviny a časopisy hlavně na malých poštách na venkově, však o svůj tisk nepřijdou, pokud si včas u vydavatelů objednají předplatné konkrétních titulů s donáškou až domů,“ doplnil Vitík.

Vlastimil Blaťák