Sklub vymění DJe za orchestr. V lednu dá prostor folklórní tancovačce

Člověk jen málokdy zavítá na tradiční folklórní muziku do jeho oblíbeného nočního klubu. Dost často právě proto, že takové kulturní akce nejsou běžné. Tento stereotyp hodlá zbořit věhlasný olomoucký Sklub. Úplně poprvé nabídne návštěvníkům nevídaný zážitek zvaný Lidohrátky. Lístky jsou k dostání již nyní na stránkách Sklubu za pouhých 299 Kč. Přijďte na tuto skvělou událost a užijte si večer plný lidové hudby!

Jak už podtitul „cimbál a housle“ napovídá, půjde o raritu lidových nástrojů v prostředí všemi oblíbeného večerního podniku. O hudbu bude postaráno. Vezme si ji totiž na starost Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů neboli BROLN. Navíc ho dynamicky doplní třebíčští tanečníci z Horáckého folklórního souboru Bajdyš.

Koncert uskupení BROLN je sice možné poslechnout si čas od času na rádiové stanici Český rozhlas, ale stojí za to vidět tyto hudebníky s dlouholetou tradicí naživo. Toto brněnské umělecké eso u nás působí již přes 70 let. Jejich vznik se totiž datuje už do roku 1952, právě pro potřeby Českého rozhlasu. Ke hře soubor využívá běžnější nástroje, jako je cimbál, smyčce nebo klarinety. K nim však přidávají navíc tradiční lidové nástroje, tedy například dudy, grumle či tárogató. Současným uměleckým vedoucím orchestru je Petr Varmuža, který je mimo jiné talentovaným zpěvákem a houslistou.

Nelze opomenout ani taneční složku folklórní kultury, proto se můžeme těšit i na soubor Bajdyš. Ten pochází z Třebíče, kde vzniknul již v roce 1984. Své jméno nese po specifickém horáckém tanci, kterým tanečníci vyjadřují mládí a radost. Taneční rutiny nesou humorné prvky a témata lásky a zamilovanosti. Bajdyš si své svěřence vychovává už od raného věku, pro tyto potřeby založili také dětský soubor Bajdyšek. Záznamy z vystoupení je možné si prohlédnout na jejich YouTube kanále.

Ať jste zažraný folklórní nadšenec, nebo si třeba jen chcete vyrazit večer zatancovat s přáteli – lidová hudba ihned uchvátí každého příchozího. Tuto jedinečnou událost si nenechte ujít ve středu 24. ledna už od půl sedmé večerní v prostorách Sklubu. Lístky jsou už v předprodeji, proto bude nejlepší obstarat si je rovnou na webové stránce klubu v odkaze. Průběžné informace jsou dostupné také na facebookové události akce.