Zájem o zdravotnické obory stále roste. Největší zájem je o studium oboru Praktická sestra

Zájem o studium na střední zdravotnické škole Agelu stále roste, studovat ale nyní chtějí i chlapci. Školu jich nyní navštěvuje přes 80. „Jsme nadšení, že chlapce neodrazuje studium, které má název ryze ženský. Místo toho jsou odhodláni překonat stereotypy a uplatnit své nadšení pro péči o druhé bez ohledu na tradiční genderové role. Lidé si často mylně myslí, že z chlapců budou zdravotní bratři. Termín jako praktický nebo zdravotní bratr ale neexistuje. Zákon umožňuje oficiálně používat pouze označení praktická nebo všeobecná sestra dle dosaženého vzdělání, a je jedno jestli profesi vykonávají ženy nebo muži,“ vysvětluje ředitel školy Vladimír Janus.

„Zájem o studium na naší škole stále roste. Z předchozích let víme, že největší zájem je zejména o studium maturitního oboru Praktická sestra a to i navzdory událostem, které se udály během posledních let. To dokazuje nejen každoroční počet podaných přihlášek, ale také obrovský zájem o kvalifikační kurzy Sanitář a Ošetřovatel,“ uvádí ředitel školy Vladimír Janus a dodává, že i letos očekává velké množství zaslaných přihlášek.

AGEL SZŠ a VOŠZ otevírá v následujícím školním roce 2024/2025 maturitní obory Praktická sestra a to jak v Ostravě, tak i v Českém Těšíně, kde bude navíc možné podat přihlášku na obor Zdravotnické lyceum.

Dny otevřených dveří v prosinci a v lednu

„Náš propagační tým je nyní v jednom kole. Účastníme se nejrůznějších veletrhů a burz, navštěvujeme základní školy nebo chystáme akce pro žáky druhého stupně na vlastní půdě, abychom žákům a jejich rodičům ukázali, že studium na naší škole otevírá dveře k úspěšné kariéře v oblasti zdravotnictví,“ zmiňuje ředitel zdravotnické školy. Vzhledem k zázemí, které je poskytováno skupinou AGEL, jež je dlouhodobým provozovatelem nemocnic, poliklinik, lékáren, laboratoří a dalších společností, je žákům nabídnutá možnost zajištění zaměstnání, řada stipendií nebo nadstandartní praxe v rámci Skupiny AGEL.

Mezi plánované akce školy patří i Den otevřených dveří, který se uskuteční ve dvou termínech: 7. prosince 2023 a 11. ledna 2024 a to jak v Ostravě, tak v Českém Těšíně. Tato akce je určena nejen pro budoucí středoškoláky, ale také pro ty, kteří se zajímají o vyšší odborné vzdělávání. Obě akce budou probíhat vždy v čase od 14:00 do 17:00 hodin.

„Návštěvníci budou mít příležitost stát se součástí dynamického programu, který nabídne ukázky nejen z odborné výuky. Školáci, ale i jejich rodiče si mohou vyzkoušet resuscitaci dospělého nebo dítěte. Součástí bude i tzv. zdravotní okénko, kdy naši žáci nabídnou např. měření tlaku nebo saturace. Oblíbená je pak speciální váha Tanita která umožňuje podrobné měření tělesného složení, včetně hmotnosti tukové a svalové hmoty,“ uzavírá ředitel Vladimír Janus.

Gabriela Lefenda