Přerov má náhradu za korupčníka Záchu. Mění také složení vládnoucí koalice

Obvinění přerovského radního a zastupitele za ODS Michala Záchy z ovlivňování dopravních zakázek v Olomouckém kraji – kde byl náměstkem hejtmana – zamíchalo kartami také na přerovské radnici. Zácha se vzdal funkce uvolněného radního – a jeho místo nově obsadí Jakub Navařík, který povede školství, sport a grantovou politiku.

Zácha se vzdal k 30. listopadu rovněž funkce zastupitele města – a nahradí jej Petr Caletka. Mění se také složení koalice. Strany a hnutí ANO, ODS, KDU-ČSL a TOP 09 povedou město společně s dalším koaličním partnerem – sdružením Za prosperitu města Přerova a jeho místních částí. „Novým radním za toto sdružení se stane František Jan Hrabina. ODS už nebude mít čtyři zástupce v radě, jak tomu bylo doposud, ale pouze tři,“ informoval přerovský primátor Petr Vrána. Nové obsazení vedení města bylo 4. prosince předmětem jednání zastupitelstva.

Sedmatřicetiletý vědec, vynálezce a pedagog Jakub Navařík, který bude odteď pracovat jako uvolněný radní, není Přerovanům neznámý. V pozici radního pracuje pro město už druhé volební období, byl a je členem několika komisí a město zastupuje například v pracovní skupině ITI Olomoucké aglomerace pro vědu a výzkum. Působí na Univerzitě Palackého v Olomouci, kde získal vysokoškolský vědecký titul doktor v oboru aplikovaná fyzika. Zde se kromě vědecké práce věnuje také pedagogické činnosti. Jako učitel fyziky na druhém stupni základní školy působil také v průběhu studia. Právě tyto zkušenosti chce zúročit i ve své novém pozici, kde bude mít na starost mimo jiné právě školství.  „V oblasti sportu a dotací bych se chtěl zaměřit na zlepšení efektivity podpory sportovních i jiných aktivit v Přerově. Připadat v úvahu mohou například víceleté dotační tituly, které zajistí klíčovým oblastem stabilní rozvoj, nebo například speciální dotační program pro tradiční a dlouholeté akce,“ řekl Navařík.

Novým zastupitelem bude Petr Caletka

Náhradníci za Michala Záchu do zastupitelstva – Jaroslav Hýzl, Igor Kraicz a Bronislava Budínová – se svého mandátu do pondělí 4. prosince vzdali, a proto do funkce nastupuje další v pořadí, čtyřiatřicetiletý Petr Caletka, který dnes složil slib zastupitele. O sobě prozradil: „Absolvoval jsem Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Po studiu jsem vykonával advokátní praxi jako advokátní koncipient a v roce 2021 úspěšně složil advokátní zkoušku. Nyní působím v Přerově jako samostatný advokát s vlastní praxí.“ Člen ODS Caletka své právnické vzdělání úročí například jako člen Kontrolního výboru zastupitelstva Přerova i Olomouckého kraje.

Akceschopnost radniční koalice posílí také nový partner. Sdružení Za prosperitu Přerova a jeho místních částí, které bylo do současné doby v opozici, zasedne ke koaličnímu stolu. „Prosperitu“ bude v radě města zastupovat třiašedesátiletý František Jan Hrabina. Členem zastupitelstva je druhé období a po minulých volbách byl zvolen předsedou Kontrolního výboru. „Vystudoval jsem VUT v Brně a dlouhou dobu pracoval v neziskovém sektoru s mládeží, následně jsem se věnoval řízení projektů a působil jako projektový manažer. V současné době vyučuji na přerovském Gymnáziu Jakuba Škody. V radě města se zaměřím na témata z našeho volebního programu, například na využití střech nemovitostí pro fotovoltaické elektrárny, rád bych posunul i řešení parkování,“ uvedl František Jan Hrabina.

Změna přichází také do společnosti Vodovody a kanalizace Přerov. Michal Zácha podal rezignaci na funkci předsedy představenstva Vodovody a kanalizace a v návaznosti na realizované personální změny v orgánech města je navrhováno jeho odvolání z představenstva této společnosti. Na tuto funkci je nominován nový zastupitel Petr Caletka. Končí i člen dozorčí rady Igor Kraicz. Tyto návrhy musí být ale ještě projednány na valné hromadě společnosti VaK. Změny proběhnou také ve výborech města. Z funkce člena Finančního výboru odchází na svou žádost Igor Kraicz, kterého nahradí Pavel Bařinka. Kontrolní výbor opouští rovněž na svou žádost Marcel Kašík – jeho náhradník zatím není znám.

Lenka Chalupová